Ten chleb upiekłam na prośbę mogo męża, przypomina mu turecki chleb domowy. Dodatkowo dla smaku dodałam oregano i chleb sprawdził się w 100% jako dodatek do serów na śniadanie.
Drożdżowy chleb z oregano
800g mąki pszennej
600ml wody
łyżka suchych drożdży
łyżka soli
1,5 łyżki oregano
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na 4 godziny. Po 2 godzinach ciasto ugniatamy łyżką i czekamy aż ponownie wyrośnie. Pieczemy w garnku glinianym lub żeliwnym albo w naczyniu żaroodpornym lub zwykłym metalowym garnku bez elementow plasikowych. Ja piekę w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy je do zimnego piekarnika i nagrzewamy do 250 stopni. Wyjmujemy naczynie i przekładamy do niego ciasto chlebowe. Ciasto spryskujemy wodą i nacinamy ostrym nożem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Po tym czasie przykrywamy naczynie pokrywką i pieczemy 20 minut. Zdejmujemy pokrywke, zmniejszamy grzanie do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut. Pieczemy na najniższym poziomie. Jeśli chleb zaczyna się za bardzo przypiekać należy przykryć go folią aluminiową.
Kekikli ekmek
800g un
600ml su
çorba kaşığı tuz
çorba kaşığı kuru maya
1,5 çorba kaşığı kekik
Malzemeleri iyice karıştırıp hamuru yoğuruyoruz. Mayalamaya bırakıyoruz. Mayalama süreci 4 saattır. 2 saattan sonra hamuru bastırıp yeniden büyümeye bırakıyoruz. Fırını borcam kapaklı tepsiyle beraber 250 dereceye ısıtıyoruz. Isıtılmış tepsiye hamuru yerleştirip üstü su ile ıslatıyoruz. ve fırına veriyoruz. Fırında 10 dakika pişirip kapağı kapatıyoruz ve 20 dakika daha pişiriyoruz. Kapağı açıyoruz ve sıcaklığı 200 dereceye indirip 20 dakika daha pişiriyoruz. Eğer ekmeğimiz fazla kızarırsa alüminyum folyo ile örtmemiz yeterlidir.
Witam wspanialy blok od paru dni codziennie gotuje cos z PANI PRZEPISOW,wlasnie zabieram sie do Pieczenia chleba mam tylo jedno pytanie co jezeli nie mam pokrywki czy mozna ja zastapic folia aluminiowa??
OdpowiedzUsuńtak mozna przkryc folia aluminiowa, najwazniejsze zeby przykryc szczelnie.
Usuń