Bulgur köftesi to potrawa typowo turecka, którą już prezentowałam na moim blogu w oryginalnej wersji. Przepis jest tu. W klasyczny sposób to köfte podane się z jogurtem. Ja wymyśliłam nową wersję tej potrawy. Podałam ją z pieczarkami i mięsem mielonym. Mąż Turek był zachwycony i pełen uznania, dziwił się, że Turczynki nie wymyśliły jeszcze tej prostej wersji. Podałam ją z surówką. Proste i bardzo smaczne danie.
Bulgur köftesi z pieczarkami i mięsem mielonym
Köfte
szklanka drobnego bulguru
2 łyżki mąki
jajko
łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól
łyżeczka suszonej czarnej bazylii - opcjonalnie
Drobny bulgur zalać szklanką wrzątku, przykryć i odczekać aż napęcznieje. Dodać mąkę, jajko, płaską łyżeczkę soli, koncentrat pomidorowy i ręką zagnieść ciasto. Potrzeba do tego dużo siły i czasu. Zagniatamy co najmniej 10 minut. Jeśli bulgur będzie za suchy należy dolać kilka łyżek wody. Po zagnieceniu ciasta formujemy małe kulki lub nadajemy inny kształt według uznania. W garnku gotujemy wodę solimy ją i na wrzatek wrzucamy kotleciki. Gotujemy ok 10 minut od wypłynięcia kotlecików.
Sos mięsno - pieczarkowy
250g mięsa mielonego
250g pieczarek
duża cebula
łyżeczka koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki kuminu
pół łyżeczki mięty
pół łyżeczki ostrej papryki pul biber (może być słodka)
pół łyżeczki tymianku (dağ kekiği)
sól
pieprz
natka pietruszki
Cebulę kroimy w drobna kostkę, lekko przesmażąmy i dodajemy mięso mielone, przesmażamy ciągle mieszajac by mięso nie zbiło sie w grudki. Dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę smażymy aż zacznie pachnieć i dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Smażymy do wyparowania prawie całej wody od czasu do czasu mieszajac. Łączymy z köfte delikatnie mieszając. Wszystko posypujemy drobno posiekaną pietruszką.
Kıymalı - mantarlı sosuyla bulgur köftesi
Bu köfte hep yoğurtla yaptım bu defa yenilik ve kendimi geliştirme adına kıymalı - mantarlı sosla yaptım. Eşim çok beğendi ve taktir etti. Demek ki yeni tatlara açık olmak lazım.
köfte için
1 su bardağı ince bulgur
2 çorba kaşığı un
yumurta
1 tatlı kaşığı domates salçası
tuz
Bulgura bir su bardağı kaynar su ekleyin ve şişmeye bırakın. Sonra kalam malzemeleri katıp güzelce yoğurun. Köfte şekli verip haşlayın.
sos için
250g kıyma
250g mantar
büyükçe kuru soğan
kimyon
dağ kekiği
pul biber
kuru nane
tuz
karabiber
maydanoz
Kuru soğanları küçük küçük doğrayıp birazcık tavada kavurun. Kıyma ekleyin ve eze eze kavurun. Salça ekleyip biraz daha kavurmaya devam edin. Mantarları ekleyip Kavurmaya devam ediyoruz tuzu karabiberi ve baharatları ekliyoruz. Sonra haşlanmış köfteleri ekleyip karıştırıyoruz. İnce kıyılmış maydanozu üstüne serpip servis ediyoruz. yanına salata yaptım.
Kapitalna ta twoja wariacja na temat! Na pewno przetestuje :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam kotlecików z bulguru ale bardzo podoba mi się ta nowatorska wersja :)
OdpowiedzUsuńA jakie mięso najlepiej?
OdpowiedzUsuńSkoro to Tureckie danie, wiec najlepiej wolowe, w Turcji raczej nie jada sie wieprzowiny
OdpowiedzUsuńZgadza sieö nalepsze jest wolowe. W Turcji wieprzowina jest raczej niedostepna choc w zagranicznych marketach mozna kupic wedliny wieprzywe ale to rzadkosc.
UsuńTrzymajcie kciuki, ja wlasnie zabieram sie do przygotowania na obiad kotlecikow z bulguru i miesa :), po wszystkim dam znac jak mi smakowalo, i jak smakowalo mojej przyjaciolce turczynce :D
UsuńNa ile osób to jest?
Usuńna 4
UsuńPani Emilio zrobiłam kotleciki według przepisu, ale po ugotowaniu były twarde. Myślałam że będą takie mięciutkie jak kopytka. Co może być tego przyczyną?
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że mogą być trzy powody: za dużo mąki, za słabo wyrobione albo za krótko gotowane. Niestety te kofte ogólnie są twardsze od kopytek.
UsuńHej, zrobiłem to wg. przepisu. Jedyne co bym zmienił, to dodawałbym sól bezpośrednio do kofte. Ale to dlatego, że lubimy słone. Farsz bajeczka. Do tego zrobiłem jeszcze naany hinduskie. Nie dało się wszystkiego zjeść. Slow cooking Saturday. Dzięki. Pycha.
OdpowiedzUsuń