Menemen to turecka jajecznica. Najpopularniejsza wersja to wersja z wymieszanym jajkiem i możecie ją znaleźć tu. Dziś proponuję troszkę inną wersję ale równie smaczną.
Menemen robiłam w ramach wspólnego gotowania z Malwiną.
Mój menemen przygotowałam specjalnie z warzyw w kolorze czerwonym Wy jeśli chcecie mieć kolorowy menemen możecie użyć warzyw w różnych kolorach.
Menemen z całym jajkiem
3 pomidory
cebula (czerwona)
ząbek czosnku
jajka
pół czerwonej papryki
sól
pieprz
tymianek
oliwa z oliwek
łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
Cebulę i czosnek drobno kroimy i smażymy na oliwie aż zmięknie, dodajemy drobno pokrojona paprykę i smażymy jeszcze kilka minut. W zależności od tego czy lubimy jajecznicę z kawałkami pomidorów czy raczej w postaci piure, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę lub zmiksowane w blenderze. Smażymy dalej do wyparowania części soku pomidorowego. Jeśli używamy pomidorów sezonowych nie musimy dodawać koncentratu pomidorowego jeśli jednak robimy ją zimą należy go dodać by wzmocnić pomidorowy smak. Mieszamy dokładnie i dusimy jeszcze kilka minut. Przyprawiamy do smaku i wbijamy jajka, nie mieszamy. Dusimy pod przykryciem aż jajka się zetną. Ja mój menemen przełożyłam do kokilki i zapiekłam w piekarniku.
wieki temu mój tata robił podobna jajecznice, która nazywała się "po bułgarsku". wczoraj zrobiłam podobna natchniona przepisem na shakshuka
OdpowiedzUsuńhttp://makagigi.blogspot.fr/2010/06/shakshuka.html
nazwy różne ale pomysł podobny i bardzo smaczny.
staram się nie ścinać żółtka bo lubię jak się rozlewa po warzywach.
Wszystko się zgadza historia Imperium Osmańskiego sięga od krajów arabskich po kraje bałkańskie a wpływ na kuchnię tych wszystkich krajów był ogromny więc często się zdarza że choć różne nazwy potrawy te same. Pozdrawiam
Usuńo, a ja takie coś wymyśliłam dawno temu i w ogóle nie wiedziałam, że ktoś jeszcze tak jada! :D Uwielbiam jajka w sosie pomidorowym...
OdpowiedzUsuń