niedziela, 22 czerwca 2014

Menemen z całym jajkiem

Menemen to turecka jajecznica. Najpopularniejsza wersja to wersja z wymieszanym jajkiem i możecie ją znaleźć tu. Dziś proponuję troszkę inną wersję ale równie smaczną. 
Menemen robiłam w ramach wspólnego gotowania z Malwiną.
Mój menemen przygotowałam specjalnie z warzyw w kolorze czerwonym Wy jeśli chcecie mieć kolorowy menemen możecie użyć warzyw w różnych kolorach.



Menemen z całym jajkiem

3 pomidory
cebula (czerwona)
ząbek czosnku
jajka
pół czerwonej papryki
sól
pieprz
tymianek
oliwa z oliwek
łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)

Cebulę i czosnek drobno kroimy i smażymy na oliwie aż zmięknie, dodajemy drobno pokrojona paprykę i smażymy jeszcze kilka minut. W zależności od tego czy lubimy jajecznicę z kawałkami pomidorów czy raczej w postaci piure, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę lub zmiksowane w blenderze. Smażymy dalej do wyparowania części soku pomidorowego. Jeśli używamy pomidorów sezonowych nie musimy dodawać koncentratu pomidorowego jeśli jednak robimy ją zimą należy go dodać by wzmocnić pomidorowy smak. Mieszamy dokładnie i dusimy jeszcze kilka minut. Przyprawiamy do smaku i wbijamy jajka, nie mieszamy. Dusimy pod przykryciem aż jajka się zetną. Ja mój menemen przełożyłam do kokilki i zapiekłam w piekarniku.



3 komentarze:

  1. wieki temu mój tata robił podobna jajecznice, która nazywała się "po bułgarsku". wczoraj zrobiłam podobna natchniona przepisem na shakshuka
    http://makagigi.blogspot.fr/2010/06/shakshuka.html
    nazwy różne ale pomysł podobny i bardzo smaczny.
    staram się nie ścinać żółtka bo lubię jak się rozlewa po warzywach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko się zgadza historia Imperium Osmańskiego sięga od krajów arabskich po kraje bałkańskie a wpływ na kuchnię tych wszystkich krajów był ogromny więc często się zdarza że choć różne nazwy potrawy te same. Pozdrawiam

      Usuń
  2. o, a ja takie coś wymyśliłam dawno temu i w ogóle nie wiedziałam, że ktoś jeszcze tak jada! :D Uwielbiam jajka w sosie pomidorowym...

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...