poniedziałek, 27 lutego 2012

Menemen czyli turecka jajecznica z pomidorami

To typowa tureka potrawa na sniadanie.
Bardzo ja lubie, szczegolnie latem gdy sa swieze pachnace czerwoniutkie pomidory :)

Menemen

skladniki:
cebula
papryka
1kg pomidorow (zima polecam z puszki)
2jajka
pieprz sol

sposob przygotowania
Cebule i papryke drobno kroimy, smazymy na niewielkiej ilosci oleju. Pomidory obieramy ze skorki kroimy w kostke i dodajemy do przesmazonej cebuli. Przykrywamy patelnie i dusimy az pomidory sie rozpadna. Przyprawiamy sola i pieprzem. Wbijamy jajko (jedno lub 2 w zaleznosci czy wolimy potrawe bardziej jajeczna czy bardziej pomidorowa). Lekko mieszamy przykrywamy pokrywke i zdejmujemy z ognia. Jajko ma sie sciac ale jajecznica nie mze byc sucha.


6 komentarzy:

  1. Ale pysznie i tyle pomidorów;) Uwielbiam! Skorzystam z przepisu w najbiższym czasie, ale bez papryki, bo mi szkodzi;(

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka to ma być papryka? słodka ? czy pikantna? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lepsza jest pikantna :) ale to rzecz gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mam pytanko...kiedys jadlam tureckie danie..hmm pyszne ale kompletnie nie pamietam jak sie nazywalo :( w miseczce jakby ugotowana drobna kasza (nie wiem czy na 100proc kasza..) kolor pomaranczowy, mieso mielone prawdopodobnie.. :( tyle czasu juz prawie nic nie pamietam :( prosze o pomoc :P

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam menemen:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...