Truskawki to jedne z moich ulubionych owoców, tym bardziej się cieszę, że mıaam okazję jeść je w sezonie w Turcji i teraz w Polsce również. Truskawki w Turcji je się przeważnie na świeżo, jak większość owoców. Przerabia się je również na konfiturę czy dżem. W ostatnich latach popularne są wypieki: sernik czy tarta z truskawkami ale nic poza tym więc postanowiłam zaprezentować na blogu kilka ciast czy innych słodkich wypieków które przygotowujemy i uwielbiamy w Polsce. Skoro jestem w ojczyźnie i mam okazję gotować po polsku muszę to wykorzystać by zainspirować tureckie koleżanki. Przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego bloga Filozofia smaku i możecie znaleźć go tu
Drożdżówki z truskawkami
2 szklanki mąki
10g świeżych drożdży lub czubata łyżeczka suchych
3 łyżki cukru
pół szklanki ciepłego mleka
3 żółtka
50g stopionego masła
kasza manna
200g truskawek
kruszonka
pół szklanki mąki
60g masła
3 łyżki cukru
Drożdże z kilkoma łyżkami mleka i łyżeczką cukru mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z pozostałym cukrem, roztopionym masłem, mlekiem i żółtkami. Dodajemy również drożdże i zagniatamy miękkie gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie bardzo luźne należy dosypać mąkę (nie więcej niż łyżkę. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. By przygotować kruszonkę należy połączyć składniki palcami i włożyć do lodówki. Cisto po wyrośnięciu dzielimy na 6 większych lub 8 mniejszych części. Formujemy kulki i układamy w odstępach na blasze i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut. Wyrośnięte bułeczki naciskamy dnem szklanki do każdego wgłębienia wsypujemy około pół łyżeczki kaszy manny i układamy truskawki. Posypujemy kruszonką i pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ze względu na to iz piekarnik mojej mamy ma rozregulowaną moc pieczenia moje bułeczki piekłam 10 minut i pomimo tak krótkiego czasu troszkę się przypiekły.
Çilekli çörek
2 su bardağı un
10g yaş maya
3 çorba kaşığı toz şeker
yarım su bardağı süt
3 yumurta sarısı
50g eritilmiş tereyağ
irmik
200g çilek
üstüne
yarım su bardağı un
60g tereyağ
3 çorba kaşığı toz şeker
Maya biraz süt ve biraz şeker karıştırıp 10 dakika mayalamaya bırakalım. Un maya karışımı kalan süt şeker ve eritilmiş tereyağı ile yumuşak hamur yapıyoruz. 1.5 saat dinlenmeye bırakıyoruz. Üstüne koymak için kıtır hamuru yapıyoruz. Malzemeleri parmaklarla karıştırıp birleştiriyoruz ve buzluğa bırakıyoruz. Mayalı hamuru 6 büyük ya da 8 küçük parçaya bölüyüruz ve çörek şekli veriyoruz. Dinlenmeye 40 dakikaya bırakıyoruz. sonra bardak altı ile bastırıp hepsine yarımşer tatlı kaşığı irmik dolduruyoruz ve çilekleri diziyoruz. Üstüne kıtır hamurları yerleştiriyoruz. 80 dereceye ısıtılmış fırında 15 dakika pişiriyoruz.
O tak Polacy uwielbiają takie drożdżóweczki. Myślę że koleżanki w Turcji tez się zarażą ich smakiem
OdpowiedzUsuńbardzo lubię domowe drożdżówki:)
OdpowiedzUsuń