Sałatka z pędami chmielu lub szparagami |
Nawet nie wiecie ile bym dała za możliwość najedzenia się do syta szparagami. Uwielbiam je. Niestety sezon na dzikie szparagi w Turcji trwa bardzo krótko a szparagi "z hodowli" są tak potwornie drogie, że wystarczy spojrzeć na cenę i chęć na nie znika w oka mgnieniu. Jeśli się nie ma co się lubi to się lubi co się ma więc moją miłość do szparagów przeniosłam na karczochy :)
Na szczęście udało mi się w sezonie szparagowym kupić kilka pęczków i zrobić z nich małe co nieco. Dzisiejsza sałatka to moja inspiracja tureckimi połączeniami smakowymi: szparagów, pędów chmielu i jajka. Zauważyłam, że to właśnie połączenie króluje w kuchni egejskiej więc przeniosłam je na moją sałatkę i wyszła pyszna. Jeśli nie macie dostępu do pędów chmielu wystarczą same szparagi.
Sałatka z pędami chmielu lub szparagami |
Sałatka z pędami chmielu i szparagami
- pół pęczka pędów chmielu
- pół pęczka szparagów
- szklanka drobnej kaszy bulgur
- kilka pomidorków koktajlowych
- natka pietruszki
- koperek
- świeża mięta
- 2 ugotowane na twardo jajka
- oliwa z oliwek
- melasa z granata
- sól
- pieprz
- opcjonalnie papryka pul biber
Pędy chmielu i szparagi blanszujemy lub przygotowujemy na parze. Studzimy. Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem, zlewamy nadmiar wody, przykrywamy i zostawiamy by napęczniała. Gdy kasza ostygnie wlewamy do niej 2 łyżki oliwy, melasę z granata, solimy i dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy. Pędy i szparagi kroimy na części, zieleninę drobno siekamy, pomidorki w zależności od wielkości zostawiamy w całości lub przekrajamy na pół. Warzywa dodajemy do kaszy i dokładnie mieszamy. Jajka kroimy według uznania i możemy je wymieszać z sałatką lub ułożyć na sałatce. Przed podaniem należy odczekać co najmniej godzinę by smaki się połączyły.
Sałatka z pędami chmielu lub szparagami |
Fakt, nawet u nas hodowlane szparagi to koszmar cenowy. Ale zastanawiają mnie bardziej pędy chmielu - to taki dziko rosnący czy jakaś specjalna odmiana? Jak dziki, to mam gdzie naszargać :)
OdpowiedzUsuńTak, dziki, wyglądem przypomina dzikie szparagi.
Usuńświetna kompozycja! pędy chmielu cóż za zagadka smakowa!
OdpowiedzUsuń