piątek, 8 maja 2015

Moje fotografie. Izmirskie śniadanie.


Turcja śniadanie w Turcji
Izmirskie śniadanie

To przykładowe śniadanie jedzone w Izmirze. Dlaczego akurat w Izmirze? Przede wszystkim dlatego, że na talerzu mamy typowe izmirskie smaki boyoz (ta dziwna bułeczka z ciasta podobnego do francuskiego) i jajko. Tak , tak, boyoz jemy z gotowanym jajkiem i serem. Na glinianym talerzu trzy rodzaje sera. Klasyczny biały, leżakujący izmirski tulum, i çeçil ser prawie zupełnie bez soli. Ten ostatni to ulubiony ser moich dzieci. Na śniadaniu nie może oczywiście zabraknąć tureckiej herbaty w szklaneczce tulipance :)

Prócz moich śniadaniowych smakołyków Turcy jedzą również dżemy, miód, zielenine, świeże ogórki, przeróżne sałatki śniadaniowe, zielone oliwki, pieczywo białe, wiejski chleb, bazlama ... i mogłabym tak wymieniać w nieskończoność ale kto aż tyle zje. Wychodzi na to że najważniejszy posiłek przede wszystkim musi cieszyć oko!!!

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...