Sałatka z pszenicą i papryką |
Typowo turecki smak, typowo tureckie połączenia, typowo turecka sałatka. Turcy mają swoje ulubione smaki i nie lubią ich zmieniać dlatego sos do wiekszości sałatek to oliwa i sok z cytryny lub melasa z granata (nar ekşisi), czesem do tego jeszcze ocet jabłkowy lub winny ale to raczej rzadko gdyż nie każdy lubi zapach octu. Zielenina to również typowy składnik prawie każdej sałatki. Obowiązkowo musi być w niej również coś sycacego czyli jakaś kasza, fasola, makaron czy ryż. Oczywiście od każdej reguły są wyjątki jednak wiekszość tureckich sałatek z pewnością zawiera któryś z wyżej wymienionych składników.
Z pewnością spotkacie na tureckich stołach również sałatki z majonezem jednak musicie mieć świadomość tego iż nie są to typowe tureckie sałatki a zostały przygotowane na wzór sałatek jedzonych gdzieś za granicą. Dość często mają one wtedy nazwy krajów z których najprawdopodobniej pochodzą. sałatka włoska, amerykańska, rosyjska. Przyznam, że nie jestem zwolenniczką takich nowych smaków, choć bardzo lubię majonez staram się go nie jeść i nie karmię nim mojej rodziny. Mamy z mężem wspólnie ustalone zasady żywieniowe, których staramy się trzymać.
Sałatka z pszenicą i papryką jest świetna na drugie śniadanie czy nawet lekki obiad. Mojej całej rodzinie bardzo smakuje w szczególności starszej córce. Benia nie mogła się doczekać końca sesji fotograficznej by móc zasiąść do stołu i spałaszować wszystko co było w miseczce.
Przepis polecam wszystkim wielbicielom różnego rodzaju sałatek. Jeśli macie problem ze znalezieniem pszenicy możecie zastąpić ją pęczakiem.
Sałatkę przygotowała ze mną Malwina z bloga Filozofia smaku. Koniecznie sprawdźcie jak wygląda i smakuje jej wersja sałatki.
Sałatka z pszenicą i papryką |
Sałatka z pszenicą i papryką
- szklanka gotowanej pszenicy
- jedna duża lub 2 małe czerwone papryki w Turcji używam kapya biberi
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka koperku
- pół pęczka świeżej mięty
- dymka (szczypior)
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- melasa z granata lub sok z cytryny
Zieleninę drobno siekamy, paprykę kroimy w małą kostkę, Zieleninę, paprykę i pszenicę wkłdamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem polewamy oliwą i melasą z granata. Ponownie dokładnie mieszamy i zostawiamy na godzinę w lodówce by smaki się połączyły.
świetna sałatka, bardzo lekka - idealna na lunch!
OdpowiedzUsuńJak sie nazywa po turecku ta przenica?
OdpowiedzUsuńSprzdaja ja pod nazwa aşurelik buğday.
UsuńW Migrosie dostanę?
Usuńraczej tak, choc na bazarze na stoiskach z ryzem bulgurem i fasola bedzie na 100%.
UsuńCudowny przepis! Zrobiłam, wykorzystując zamiast pszenicy łzawnicę ogrodową :) Wyszło przepyszne!
OdpowiedzUsuń