Grilowane warzywa z sosem jogurtowo - czosnkowym |
Nie wiem czy u Was wciąż jest ciepło tak jak u nas ale i tak chcę się z Wami podzielić letnim przepisem. U nas typowym letnim, Wy zaś możecie przygotować ją przez cały rok kiedy tylko zatęsknicie za latem.
Szybka w wykonaniu i bardzo smaczna potrawa: grilowane warzywa z sosem jogurtowo - czosnkowym to ulubione letnie danie wszystkich Turków. Nazywają je kizartma i warzywa smażą w głębokim oleju. Ja odchudziłam ją ponieważ użyłam grilowanych warzyw są równie smaczne i dużo zdrowsze.
Są dwie wersje tej potrawy. Jedni podają ja jedynie z sosem jogurtowo czosnkowym inni polewaja dodatkowo sosem pomidorowym. Ja grilowałam również pomidory więc dodatkowo sosu pomidorowego nie przygotowałam.
Grilowane warzywa z sosem jogurtowo - czosnkowym
porcja dla 2 osób
- bakłażan
- cukinia
- pomidor
- szklanka jogurtu naturalnego
- mały ząbek czosnku
- sól
- oliwa z oliwek
Bakłażany myjemy kroimy w talarki i wkładamy do osolonej wody na pół godziny. Odsączamy z wody polewamy lekko oliwą i grilujemy. Cukinie obieramy ze skórki (jeśli cukinia jest młoda nie musimy jej obierać. Kroimy w talarki lekko polewamy oliwą z oliwek i grilujemy. Pomidory również kroimy w talarki i grilujemy. Ja grilowałam wszystkie warzywa na patelni grilowej.
Jogurt wkładamy do miseczki solimy, dodajemy zmiażdżony czosnek, mieszamy i polewamy warzywa, które wczesniej układamy na półmisku. Możemy również podać oddzielnie warzywa i sos.
Grilowane warzywa z sosem jogurtowo - czosnkowym |
Grilowane warzywa z sosem jogurtowo - czosnkowym |
Mam ochotę na takie grillowane warzywka. Niech tylko przestanie padać, to pójdę na ryneczek ;)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł na dzisiejszy obiad, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńRewelacja....Szybkie i pyszne za jednym zamachem:))))czego chcieć więcej...
OdpowiedzUsuń