Bakłażan pieczony |
Bakłażan pieczony |
Dip z baklazana |
Bakłażan zarówno w kuchni tureckiej jak i greckiej jest bardzo popularny. Prócz potraw obiadowych, sałatek, przekąsek czy pilawów możemy skosztować przeróżne bakłażanowe dipy. Je się je najczęście z plaskim chlebem typu lawasz i grilowanym mięsem.
Dip z baklazana - najsmaczniejszy
- duży okrągły bakłażan (użyłam bostan patlican) lub dwa średnie
- pół szklanki jogurtu typu grecki
- pół szklanki orzechów włoskich
- ząbek czosnku
- sól
- oliwa z oliwek
Bakłażan przekrajamy na pół i nacinamy jak widać to na pierwszym zdjęciu. Polewamy oliwą z oliwek i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Zapiekamy do czasu aż się zarumieni jak na pierwszym zdjęciu. Miąższ wyjmujemy łyżeczką i wkładamy do misy blendera. Dodajemy jogurt, czosnek, orzechy i sól. Miksujemy i odstawiamy do lodówki by smaki się połączyły. Podajemy z dowolnym pieczywem i grilowanym mięsem.
Ilość jogurtu i orzechów możemy regulować według wielkości bakłażana.
Dip z baklazana |
Bardzo ciekawy pomysł z dodaniem orzechów!
OdpowiedzUsuńJak dlugo taki dip mozna przechowywac? (np. zrobic dzien czy dwa wczesniej)
OdpowiedzUsuńPS. Masz super przepisy. Korzystam i dziekuje:)
Mozna go przygotowac dzien przed podaniem wtedy smaki lepiej sie polacza.
UsuńBakłażan i orzechy włoskie smakują jak marzenie. Dip z pewnością jest przepyszny :)
OdpowiedzUsuń