Drożdżowe pierożki z farszem serowym |
Można je również przygotować na polską nutę w środku z marmoladą lub owocami czy serem na słodko wtedy będą przypominały pączki.
Drożdżowe pierożki z farszem serowym
- 4 szklanki mąki
- szklanka wody
- szklanka mleka
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- łyżeczka drożdży suchych lub 10g świeżych
- olej do smarowania
- 150g sera feta lub twarogu (ja użełam kasar loru)
- cebula (ja dodałam czerwoną)
- łyżeczka masła
- sól
- czarny pieprz
- ostra papryka lub słodka papryka
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle, usmażoną cebulę dodajemy do sera, solimy (jeśli ser nie jest słony) dodajemy pieprz i słodką lub ostrą paprykę.
Ciasto zagniatamy według TEGO przepisu. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość lekko zagniatamy i dzielimy na części wielkości mandarynki. Każdą część rozciągamy naciskając na nią opuszkami palców, uprzednio namoczonych w oleju. Nakładamy łyżeczkę farszu zaklejamy. Uformowane pierożki smażymy w głębokim oleju aż się zarumienią. Wyjmując z oleju układamy na papierowym ręczniku który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Drożdżowe pierożki z farszem serowym |
Mnie nauczyła bułgarka z mniejszosci tureckiej z warny podobnych pierogów ale z mięsem mielonym.
OdpowiedzUsuńjak możesz to podaj przepis , moi wolą mięsko
UsuńWyglądają jak nasze pączki tylko że nie są na słodko : )
OdpowiedzUsuń