Greckie pide z serem - peynirli |
Oryginalny grecki peynirli może wyglądać jak tureckie kasarli pide i zawierać jedynie ser żółty i masło. Może też mieć różne dodatki jak oliwki, pomidor, papryka a nawet boczek czy szynkę. Mój peynirli to mieszanka sera kasarli lor pomidorów papryki i zieleniny.
Niedługo zrobię również wersję z żółtym serem i masłem
Greckie pide z serem - peynirli
- 1kg mąki
- 2 szklanki wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- łyżeczka drożdży suszonych lub 10g świeżych
- 2 łyżki oliwy
- 300g sera żółtego lub innego który się rozpuści (ja użyłam kasar loru bo innego akurat nie miałam)
- pomidor
- zielona papryka
- natka pietruszki
Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody z cukrem. Zostawiamy by ruszyły. Do mąki dodajemy zaczyn, sól, oliwę i pozostałą wodę. Zagniatamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser ścieramy na tarce dodajemy drobno pokrojone pomidory i paprykę, mieszamy. Możemy farsz przygotować również w inny sposób, bez mieszania składników, które następnie każdy oddzielnie układamy na cieście.
Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy. Dzielimy na części wielkości mandarynki i wałkujemy je na dosć długi wąski placek, na jego srodek nakładamy farsz, który rozkładamy na całą długość ciasta. Jeśli nie mieszaliśmy farszu wystarczy na spód ułożyć ser a na nim pokrojone w plasterki pomidory i paprykę. Niektórzy Grecy dodają również boczek lub szynkę co sprawia, że potrawa przypomina pizzę. Ja nie dodałam mięsa. Brzegi ciasta zakładamy do środka a końcówki sklejamy zaciskając ciasto.
Peynirli pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Przed podaniem brzegi smarujemy masłem. Ja moje pide polałam lekko oliwą z oliwek. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Greckie pide z serem - peynirli |
To pide wygląda wspaniale, zapisuję do wypróbowania :) A jaki ser dostępny w Polsce będzie się tu nadawał? Każdy żółty czy któryś szczególnie?
OdpowiedzUsuńGrecy uzywaja sera kasseri. Tu w Turcji mowimy na niego kasar. Wydaje mi sie ze zwykly zolty ser jaki dodajemy do pizzy bedzie dobry.
UsuńWybornie to wygląda :)
OdpowiedzUsuń