czwartek, 3 września 2015

Faszerowana papryka wersja wegetariańska

Faszerowana papryka wersja wegetariańska
Faszerowana papryka wersja wegetariańska
Faszerowana papryka to przepis wciąż jeszcze na czasie. Słodkiej, pysznej papryki wciąż jeszcze mamy pod dostatkiem więc możemy faszerować. Potrawa ta znana jest nie tylko w kuchni tureckiej, arabskiej czy greckiej. To proste i przepyszne danie znane jest chyba we szystkich krajach, gdzie hoduje się paprykę.

Niedługo na blogu pojawi sie grecka wersja tej potrawy nieco inna ale równie smaczna. 

Faszerowana papryka wersja wegetariańska
  • papryka 1 kg ( lub dowolna ilość)
  • szklanka ryżu (lub więcej w zależności od ilości papryki)
  • cebula
  • natka pietruszki
  • koperek
  • świeża mieta
  • kmin rzymski inaczej kumin (mielony)
  • mielone ziele angielskie
  • cynamon
  • sól
  • pieprz
  • 2 duże pomidory
  • 2łyżki melasy z granata
  • łyżka pasty pomidorowej

Papryke myjemy i wyjmujemy pestki. Ryż myjemy, dodajemy starte na tarce pomidory bez skóry, drobno posiekana cebule, zieleninę, melasę z granata i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i faszerujemy paprykę. Faszerowaną paprykę układamy w garnku zalewamy wrzatkiem wymieszanym z łyżką pasty pomidorowej. Lekko solimy i gotujemy do czasu aż ryż napęcznieje a paryka będzie miękka. Podajemy z sosem jogurtowo - czosnkowym lub skropione sokiem z cytryny


Faszerowana papryka wersja wegetariańska
Faszerowana papryka wersja wegetariańska

Jeśli macie ochotę na inne faszerowane potrawy znajdziecie je TU






Warzywa psiankowate 2015

2 komentarze:

  1. Fajna ta wege wersja, nie chce aby zabrzmieć niemilo, ale zakladka z tą dolma powinna chyba byc nazwana " faszerowane", pzdr

    OdpowiedzUsuń
  2. Nieskomplikowane, ale bardzo aromatyczne nadzienie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...