|
Faszerowana papryka wersja wegetariańska |
Faszerowana papryka to przepis wciąż jeszcze na czasie. Słodkiej, pysznej papryki wciąż jeszcze mamy pod dostatkiem więc możemy faszerować. Potrawa ta znana jest nie tylko w kuchni tureckiej, arabskiej czy greckiej. To proste i przepyszne danie znane jest chyba we szystkich krajach, gdzie hoduje się paprykę.
Niedługo na blogu pojawi sie grecka wersja tej potrawy nieco inna ale równie smaczna.
Faszerowana papryka wersja wegetariańska
- papryka 1 kg ( lub dowolna ilość)
- szklanka ryżu (lub więcej w zależności od ilości papryki)
- cebula
- natka pietruszki
- koperek
- świeża mieta
- kmin rzymski inaczej kumin (mielony)
- mielone ziele angielskie
- cynamon
- sól
- pieprz
- 2 duże pomidory
- 2łyżki melasy z granata
- łyżka pasty pomidorowej
Papryke myjemy i wyjmujemy pestki. Ryż myjemy, dodajemy starte na tarce pomidory bez skóry, drobno posiekana cebule, zieleninę, melasę z granata i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i faszerujemy paprykę. Faszerowaną paprykę układamy w garnku zalewamy wrzatkiem wymieszanym z łyżką pasty pomidorowej. Lekko solimy i gotujemy do czasu aż ryż napęcznieje a paryka będzie miękka. Podajemy z sosem jogurtowo - czosnkowym lub skropione sokiem z cytryny
|
Faszerowana papryka wersja wegetariańska |
Jeśli macie ochotę na inne faszerowane potrawy znajdziecie je
TU
Fajna ta wege wersja, nie chce aby zabrzmieć niemilo, ale zakladka z tą dolma powinna chyba byc nazwana " faszerowane", pzdr
OdpowiedzUsuńNieskomplikowane, ale bardzo aromatyczne nadzienie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń