piątek, 8 lutego 2013

Bardzo łatwa baklawa


Baklawa to jeden z najpopularnıejszych tureckıch deserów. Smak, którego powinien spróbować każdy kto odwiedza Turcję. Moja wskazówka: przy zakupie baklawy kierujcie się ceną. Nie liczcie, że za 10 tureckich lirów kupicie dobra baklawę. Prawdziwa oryginalna z pistacjami lub orzechami włoskimi i masłem kosztuje ponad 30 lirów za kilogram. Chcecie wiedzieć co jecie kupując baklawę za 10 lirów. Najprawdopodobniej ciasto przekładane olejem :) nie bedzie tam ani orzechów ani masła. Być może natraficie na fasole lub cicierzyce zabarwioną na zielono by udawała pistacje. Tak właśnie jest ze wszystkim jeśli kupujesz tanio to nigdy nie wiadomo co tak na prawdę jesz.



Przygotowanie oryginalnej tureckiej baklawy to nie lada sztuka. Dlatego ja do jej przygotowania wykorzystuję gotową baklavalik yufka czyli ciasto filo specjalne do baklawy.
Baklawa, którą wam dziś zaproponuję przygotowuje sie bardzo szybko i łatwo. Gdy za chwilę mają przyjść niezapowiedziani goscie możecie zaskoczyć ich wlasnie takim orientalnym deserem.




Baklawa

składniki
opakowanie ciasta filo do baklawy ( u mnie baklavalik yufka)
lekko zmielone orzechy włoskie lub pistacje
masło

syrop:
1,5szklanki wody 
szklanka cukru 
kilka kropel soku z cytryny

Ciasto wyjmujemy z opakowania i rozkladamy. Posypujemy orzechami i zwijamy w rulon biorąc trzy płaty ciasta. Rulon tniemy na kawałki i ukladamy je na blaszce do pieczenia. Czynność powtarzamy aż ciasto się skończy. Płatów ciasta nie musimy niczym smarować przed posypaniem orzechami. Masło należy roztopić i lekko polać ułożone na blasze kawałki ciasta. Masła nie może być dużo. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Baklawa musi się zarumienić. Przygotowujemy syrop, wodę należy zagotować z cukrem i sokiem z cytryny i gotować około 7 minut. Chłodną baklawę polewamy ciepłym syropem. Polewamy łyżką sprawdząjąc czy baklawa wchłonęła syrop. Duża ilość syropu spowoduje, że ciasto zmięknie i nie bedzie chrupkie.



11 komentarzy:

  1. narobilas mi apetytu musze isc kupic kore i pistacje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uu, maslo :( To wole wersje algierska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A z czym jest wersja algierska?

      Usuń
    2. w przepisie ktory znalazlam jest ghee. wole maslo :)

      Usuń
    3. czyli maslo klarowane

      Usuń
  3. Lubię baklavę, ale przeraża mnie jej samodzielne przygotowanie :) Twoja wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta jest bardzo łatwa bo z gotowego ciasta, wystarczy zwinąć pociąć i upiec :) Spróbuj.

      Usuń
  4. Gdzie kupujecie ciasto filo? jakieś namiary:)?

    OdpowiedzUsuń
  5. No właśnie te żarząco zielone posypki na kupnych deserach...w sumie to pistacje są w środku żółte, a tylko lekko zielone przy skorupce. to jak może z nich powstać tak intensywnie zielony proszek :)?

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...