piątek, 15 lutego 2013

Islim kebabı czyli połączenie köfte i bakłażana w sam raz na niedzielny obiad

Przepyszne danie, które działa na nasze zmysły. Wygląd przyciąga i cieszy oko, smak podniebienie a nos woła: weź dokładkę, nie pożałujesz.
Potrawa jest bardzo prosta jedynie przygotowanie jej zajmie nam dość dużo czasu z tego względu polecam ją na niedzielny obiad.




Islim kebabı najczęściej podaje się z pilawem czyli ryżem na sypko i z cacikiem - tureckim chłodnikiem.





 Islim kebabı 

składniki
3 długie bakłażany
3 pomidory
papryka zielona
1kg mięsa mielonego
3 ząbki czosnku
cebula
natka pietruszki
sól 
pieprz 
sucha bułka lub bułka tarta
koncentrat pomidorowy


Najpierw przygotowujemy köfte czyli kotlety. Mięso mielone mieszamy z drobno posiekana lub startą na tarce celulą, natką pietruszki i zmiażdżonym czosnkiem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy namoczoną bułkę lub bułkę tartą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.




Bakłażany należy pokroic w długie płaty o grubości około 0,5cm i włozyć do osolonej wody lub po prostu oprószyć solą by pozbyć się nieprzyjemnej w smaku goryczki. Moczymy około godziny. Nastepnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i lekko zapiekamy około 5 minut, zależy nam na tym aby zmiękł. Studzimy. W tym czasie możemy przygotowac kotlety. Formujemy kulki, które maja mieć wielkość odpowiednia do szerokośći bakłażana. 
Dwa płaty bakłażana układamu na krzyż w miejscu gdzie łaczą się płaty kładziemy köfte a bakłażana podnosimy do góry zakrywajac kotlet i przytrzymujemy wykałaczką. Tę czynność powtarzamy aż skonczą się nam bakłażany i köfte.
Każdy przygotowany kebab ozdabiamy nadziewajac na wykałaczkę kawałeczek pomidora i zielonej papryki.
Kebaby układamy w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. polewamy je sosem pomidorowym przygotowanym z łyżki koncentratu pomidorowego, szklanki wody i reszty pomidorów, które wcześniej należy zetrzeć na tarce. Sos lekko solimy.
Kebaby należy piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, najpierw pieczemy przez 45 minut pod przykryciem. Zmniejszamy grzanie do 180 stopni zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy przez 20 minut od czasu do czasu polewając kebaby sosem. Jeśli zauważymy, że za bardzo sie rumienią możemy wyjać wczesniej lub zmniejszyć lekko grzanie.


8 komentarzy:

  1. Bardzo mi się podoba. Brzmi pysznie. Jeśli uda mi się kupić bakłażana to chętnie w weekend wypróbuję. Trochę ograniczę czosnek, bo za nim nie przepadam, ale sam pomysł z bakłażanem jest świetny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie smakowicie wyglada!

    OdpowiedzUsuń
  3. martwi mnie to, że bakłażan wygląda na suchy:( jak tak patrzę na fotki i przepisy na tureckich stronach to te plastry bakłażana podsmażają (taki przepis właśnie znam) albo moczą we wrzątku. W sumie nie spotkałam się z pieczeniem surowych bakłażanów. Raz zrobiłam taki numer to były gumowate i suche, a piekły sie koło godziny. Spróbuj usmażyć płaty bakłażana - wyjdzie wtedy pyszny, soczysty i z łatwością można go kroić widelcem. Zblanszowany też nie jest zły:) Usmażone wrzuca się do pieca zaledwie na 20 min.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zapiekam je wlasnie dlatego ze nie lubie smazonego. Dla mnie smazony jest za tlusty. ogolnie nie lubie smazonego baklazana. Ten wyglada jak suchy bo taki wybralam do zdjecia. Baklazan byl mieciutki i nie byl tlusty jak ten zasmazany. Robiac karnıyarık tez zapiekam po prostu tak mi bardziej smakuje. A jesli zapieczesz w naczyniu z przykrywka to na 100% bedzie miekki a nie jak guma.

      Usuń
  4. Ile potrzeba cebuli na kilo mięsa?

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...