środa, 27 lutego 2013

Konfitura z pomarańczy


Dzisiaj mam przepis na pyszną przepięknie pachnącą konfiturę. Najlepiej smakuje z domowym chlebem. Skórkę można tez wykorzystać do różnych wypieków.
Przyznam, że jest to jedna z moich ulubionych konfitur. W Turcji sezon na pomarańcze się kończy dlatego właśnie zima robie sobie zapas tych pyszności. Choć pomarańcze są dostępne cały rok tych prosto z drzewa latem nie uraczysz.





Konfitura z pomarańczy

składniki
6 pomarańczy (3 szklanki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej)
4 szklanki cukru
2 szklanki wody
sok z pomarańczy
sok z połowy cytryny

Na początku obieramy cienko skórkę i gotujemy ją w wodzie przez kilka minut. Gdy woda zrobi sie żółta zlewamy ja i gotujemy ponownie, czynność powtarzamy  kilka razy. W ten sposób pozbywamy sie goryczki. Ja  skórki gotowałam 5 razy. Lekka goryczka pozostanie i nadaje konfiturze specyficzny smak. Skórkę płuczemy i kroimy w cieniutkie paseczki lub kwadraciki. Wodę cukier i sok z pomarańczy należy zagotować. Dodajemy skórkę pomarańczową i gotujemy aż konfitura będzie przypominała syrop. Gotujemy około godziny. Dodajemy sok z cytryny i gotujemy jeszcze 10 minut. Gorący przelewamy do słoików.







5 komentarzy:

  1. świetna jest :) moja babcia robi dokładnie taką samą. Nie jestem jakimś eko czubkiem, ale bardzo cenię konfitury czy inne wyroby własnej roboty.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile słoiczków wyjdzie z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesli dobrze pamietam to 1 litrowy mi wyszedl.

      Usuń
  3. Nie bardzo rozumiem co z miąszem z 6 pomarańczy mam zrobić też go dodać do skórki i soku z pomarańczy? jestem świeżo po urlopie w Turcji. Byłam tam już drugi raz i jestem zachwycona turecką kuchnią. Jadłam coś w rodzaju takiej konfitury ze skórką pomarańczy i był to totalny odlot. Wydawało mi się jednak, ze był to jakiś rodzaj miodu, chyba, ze się mylę. Dlatego chciałabym zrobić tą konfiturę żeby porównać smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, miąż jest w wyciśniętym soku, najważniejsze jest to żeby nie dodawać gorzkiej białej części pomarańczy gdyż zepsuje nam konfiturę. Najlepiej przygotować ją zimą gdyż pomarańcze są świeże.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...