Mus z pigwy |
Wypróbujcie sami nie pożałujecie. Przepis i przygotowanie jest bardzo łatwe.
Mus z pigwy
- 1kg pigwy
- 0,5kg cukru (można zmniejszyć lub zwiększyć ilość według uznania)
- pół szlanki wody (opcjonlnie)
- łyżeczka cynamonu
Pigwę myjemy, obieramy i kroimy na części, zasypujemy cukrem i cynamonem i odstawiamy na noc. Niestety ze względu na to iż pigwa jest dość suchym owocem, nie ma dużo soku więc możemy przed gotowaniem dodać pół szklanki wody. Przykrywamy garnek z pigwą pokrywką i gotujemy na małym ogniu aż się rozgotuje i wiekszość soku wyparuje. Ja gotowałam około godziny. Następnie miksujemy całość i gotujemy jeszcze przez około 20 minut. Długość gotowania zależy od tego jak soczysty jest owoc. Moje pigwy były dość suche więc nie gotowałam długo, dodatkowo chciałam by mus był dość zwarty bym mogła używać go w drożdżowych wypiekach.
By mus był gładki warto go przetrzeć przez sitko. Gorący mus przekładamy do słoików zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Przechowujemy w suchym ciemnym pomieszczeniu.
smaczny, będę musiała rozejrzeć się za pigwą
OdpowiedzUsuń