Dyniowy mücver z piekarnika |
Już jestem, już jestem i spieszę z informacją, że internet znowu działa a ja właśnie siedzę sobie sama w domu i pichcę smaczne co nieco. Dziś mam dla Was zaległy post. Dyniowy mücver z piekarnika ,miałam go opublikować z Kasią i Malwiną ale przez brak internetu publikuję go dopiero dzisiaj.
Oryginalny, turecki, przepyszny w smaku, dietetyczny, dyniowy mücver z piekarnika. Nie tylko Polacy chcą się zrowo odżywiać, Turcy a szczególnie Turczynki, te świadome problemów z nadwagą zamieniły mucver smażony w głębokim oleju na ten z piekarnika. Jeśli zapytacie mnie o smak, powiem, że ten z piekarnika jak dla mnie smakuje o wiele lepiej. Jest lekki jak chmurka, delikatny a zarazem ostry gdyż dodałam aż całą łyżeczkę ostrej papryki pul biber. Wy oczywiście nie musicie aż tak zaostrzać tej potrawy, możecie równie dobrze dodać słodką paprykę w proszku ale ja wolałam odrobinę ostrości :)
Malwina i Kasia przygotowały klasyczne wersje dyniowego mücvera koniecznie więc zajrzyjcie do nich na blogi.
Dyniowy mücver z piekarnika
- kilogram dyni
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- 200g pora
- 3 jajka
- 2 łyzki mąki pełnoziarnistej
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- jogurt naturalny
- sól
- czerny pieprz
- ostra papryka pul biber (można zamienić na słodką)
Dynię myjemy i ścieramy na tarce. Dodajemy drobno posiekany koperek i natkę pietruszki oraz zmiażdżony czosnek. Por siekamy na pół - talarki i wszystko dokładnie mieszamy, solimy, dodajemy czarny pieprz i ostrą papryke pul biber. Jajka dokładnie roztrzepujemy widelcem, dodajemy do warzyw i dokładnie mieszamy, dodajemy mąkę i 3 łyżki oliwy, dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45-60 minut.
Po upieczeniu, wyjmujemy z papierem na kratkę lub deskę by ostygł. Podajemy lekko ciepły z jogurtem naturalnym.
Dyniowy mücver z piekarnika |
czy zamiast dyni można użyć zwykłych ziemniaków i np. cukinii?
OdpowiedzUsuńOczywiscie mozna uzyc cukinii, ziemniakow, marchwi. Jedynie wersja z ziemniakami musi byc pieczona nieco dluzej czyli okolo 60 minut.
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo fajnie. Chętnie sobie coś takiego przygotuję i to właśnie wersję z piekarnika :)
OdpowiedzUsuń