Drożdżowe ślimaczki z jabłkiem, orzechami i tahini |
Mam dla Was kolejne moje dzieło, mam nadzieję, że Wam nie przeszkadza moja zabawa smakami. Tym razem połączyłam polska drożdżówkę z tureckim tahini. Jak dla mnie i moich dzieci połączenie super. Typowe jesienne smaki szarlotkowe a tahini dodaje im kropelki orientu. Wypróbujcie koniecznie.
Drożdżówka świetnie nadaje się na drugie śniadanie do szkoły, do tego szklaneczka domowego kompotu i dziecko ma smaczną i zdrową przekąskę.
Drożdżowe ślimaczki z jabłkiem orzechami i tahini
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki suchych drożdży lub 20g świeżych
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 3 żółtka
- szklanka ciepłego mleka
- 60g miękkiego masła
Farsz
- 2 duże jabłka
- pasta tahini
- orzechy włoskie
- cukier
Niewielką ilość mleka mieszamy z drożdżami i łyżeczką cukru. Odstawiamy na 20 minut by ruszyły. Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, pozostałe mleko, cukier, zaczyn, sól i masło. Wyrabiamy miękkie sprężyste ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Jabłka obieramy ze skóry, ścieramy na tarce. Orzechy siekamy. Tahini rozprowadzamy z niewielką ilością oleju i dodajemy 2 łyżki cukru. Nastepnie wyrośnięte ciasto wyjmujemy i wyrabiamy jeszcze chwilę. Dzielimy na 10 części. Każdą część wałkujemy na długość, smarujemy pastą tahini, posypujemy jabłkami i orzechami, zwijamy w ślimaczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przed włożeniem formy do piekarnika każdą bułeczkę smarujemy mieszanką tahini i cukru. Bułeczki pieczemy około 20 minut.
Wyglądają świetnie! Kocham drożdżowe, a w takim wydaniu...pycha ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wygląda obłędnie! Bardzo ciekawe połączenie smaków:) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wyglądają te ślimaczki. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszne zestwienie smaków!
OdpowiedzUsuń