Racuchy z dynią i musem jabłkowym |
Cały dzisiejszy post przygotowany był dla dzieci i z udziałem dzieci. Po pierwsze, potrawa jest w sam raz dla dzieci i po drugie w sesji zdjęciowej wzięły udział moje dzieci. Tak posmakowały im racuchy, że zjadały je prawie prosto z patelni. Oczywiście jak tylko lekko ostygły. Zjadały tak szybko, że nie zostałaby ani jedna sztuka do zdjęcia więc fotografowałam podczas jedzenia, jak to mówią: na żywca.
Czy zdjęcia mi się udały oceńcie sami. Oceńcie również smak racuchów smażąc je swoim rodzinom. Polecam, są wyśmienite. Pęcznieją i są w środku puste dzięki czemu poswtaje "kieszonka" którą można wypełnić musem jabłkowym lub dowolna konfiturą.
Jeśli któś nie lubi dyni polecam wersję podstawową tureckich racuchów a przepis jest TU.
Różnica w smaku jest niewielka, dynia, którą dodałam zmieniła przede wszystkim kolor potrawy. Racuchy są pięknie pomarańczowe. Z pewnością spodobają się dzieciom.
Potrawę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Malwiną z bloga Filozofia smaku koniecznie sprawdźcie jej przepis na dyniowe racuchy.
Racuchy z dynią i musem jabłkowym
Jeśli któś nie lubi dyni polecam wersję podstawową tureckich racuchów a przepis jest TU.
Różnica w smaku jest niewielka, dynia, którą dodałam zmieniła przede wszystkim kolor potrawy. Racuchy są pięknie pomarańczowe. Z pewnością spodobają się dzieciom.
Potrawę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Malwiną z bloga Filozofia smaku koniecznie sprawdźcie jej przepis na dyniowe racuchy.
Racuchy z dynią i musem jabłkowym
- szklanka mleka
- 2,5 szklanki mąki
- 150g pieczonej dyni
- sól
- łyżeczka cukru
- 10g świeżych drożdży lub łyżeczka suchych
Mąkę wsypujemy do miski, robimy dołeczek i wlewamy ciepłe mleko. Rozkruszamy drożdże dodajemy cukier, sól i dynię. Mieszamy lekko drożdże z mlekiem i czekamy aż ruszą. Zagniatamy miękkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło objętość. Wyjmujemy z miski na stolnicę wysypaną mąką. Lekko zagniatamy i wałkujemy na placek grubości 1,5cm. Następnie wykrajamy szklanką racuchy i smażymy je w dobrze rozgrzanym głębokim oleju. Ja wykrajałam racuchy nożem ponieważ chciałam by były większe jak typowe tureckie hamur kızartması.
Racuchy powinny wyrosnąć podczas smażenia na tyle by po przełamaniu czy pierwszym ugryzieniu można było włożyć do nich mus jabłkowy lub inny dowolny dżem czy konfiturę.
Racuchy z dynią i musem jabłkowym |
Racuchy z dynią i musem jabłkowym |
ALE cudne!
OdpowiedzUsuńZapamietuje, bo moje smaki!
:)
A gdzie ta dynia?
OdpowiedzUsuńPisałam w pośpiechu i zapomniałąm o niej :) już uzupełniłam, dynia jest w cieście :)
Usuń