Moja ulubiona szarlotka |
Jest weekend więc trzeba pomyśleć o czymś słodkim do kawy. Najlepiej żeby to było smaczne, owocowe, sezonowe i szybkie w przygotowaniu. Przecież nie chcemy cały dzień sterczeć w kuchni.
Ta szarlotka jest idealna w każdym calu. Uwielbiam ją bo własnie taką przygotowywała moja mama, uwielbiam ją również za prostotę i szybkość wykonania.
Pochwalę się, że posmakowała również Kasi z bloga Kuchnia bez granic a wierzcie mi, Kasia jest baaaardzo wybredna co do szarlotki. Wypróbowała kilka przepisów i nic, aż ją namówiłam na moją właśnie tą ze zdjęcia i udało się, posmakowała :) Zajrzyjcie na stronę Kasi i zobaczcie jej wersję.
Moja ulubiona szarlotka
- 5 zółtek
- 3/4 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 1 łyzeczka proszku do pieczenia
- 8 dużych jabłek (najlepiej kwaśnych)
- 3 łyżki cukru
- 1/3 szklanki wody
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Żółtka ucieramy z miękkim masłem i cukrem, gdy składniki się połączą dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy kruche ciasto. ciasto dzielimy 1/3 wkładamy do zamrażalnika 2/3 wałkujemy na papierze do pieczenia i układamy na spód formy. Formę wkładamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Podczas gdy piekarnik się nagrzewa my przygotowujemy jabłka. Obieramy je, tniemy na ósemki, dolewamy wodę, sok z cytryny, cynamon i cukier, dusimy pod przykryciem 15 minut. Podnosimy pokrywke i kontynuujemy gotowanie do wyparowania większości soku, od czasu do czasu mieszamy. na koniec dodajemy makę ziemniaczana rozpuszczoną w odrobinie wody, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Do nagrzanego piekarnika wkładamy formę z ciastem i zapiekamy 10 minut. Wyjmujemy formę posypujemy ją lekko bułką tartą i układamy mus jabłkowy. Na jabłka ścieramy na tarce 1/3 ciasta którą chłodziliśmy w zamrażalniku. Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 60 minut.
Moja ulubiona szarlotka |
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń