Słone ciasteczka |
Kolejna smaczna i zdrowa przekąska, którą moje dzieci uwielbiają. Słone ciasteczka i owoce to wystrczajaca przekąska do śniadaniówki dla starszej córki. Mężowi smakują ze szklaneczka tureckiej herbaty a ja podjadam je z surówką na drugie śniadanie.
Koniecznie wypróbujcie przepis i napiszcie czy Wam smakowały. Przepis pochodzi z ostatniego, październikowego numeru czasopisma kulinarnego Lokma.
Razem ze mną tureckie słone ciasteczka przygotowała Kasią z bloga Kuchnia bez granic. Koniecznie sprawdźcie jaką wersję ciasteczek ona zrobiła. Ostatni numer Lokmy prezentuje nam mnóstwo słodkich i słonych wypieków więc pojawią się kolejne wersje.
Słone ciasteczka pełnoziarniste
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 110g masła
- jajko
- 2 łyżki zimnego mleka (można pominąć)
- pestki dyni
- pestki słonecznika
- natka pietruszki
- koperek
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło, dodajemy żółtko i drobno posiekaną zieleniną mieszamy aż się składniki połączą. W razie potrzeby dodajemy mleko i jeszczeraz mieszamy łącząc wszystkie składniki. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Ja wałkowałam ciasto na papierze do pieczenia, kładac na nie woreczek, w którym przechowywałam je w lodówce. W ten sposób użyłam mniej papieru do pieczenia. Wałkując posypujcie ciasteczka pestkami dyni i słonecznika. Dzięki uciskaniu znajdą się w cieście i nie będą odpadać po upieczeniu. Można również po rozwałkowaniu cista posmarować je białkiem i posypać pestkami a następnie je wcisnąć w ciasto. Kroimy na sredniej wielkości kwadraty lub romby. Ciasteczka pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Pochrupałabym z chęcią:)
OdpowiedzUsuńJakiej mąki użyłaś? Chętnie przetestuję przepis, pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńUżyłam mąki pełnoziarnistej.
Usuń