środa, 21 października 2015

Jak robię w Turcji kapuśniak!?

Kapuśniak
Kapuśniak
Skoro już jesień to trzeba też pomyśleć o rozgrzewajacyhc zupach. I nie chodzi mi bynajmniej o tureckie zupy krem, które najczęściej są na zasmażce i nie mają w sobie prawie wcale warzyw. Chodzi mi o sycące, rozgrzewajace, polskie zupy, które jesienia często goszczą na naszym stole. Latem wolimy różnego rodzaju chłodniki lub po prostu miseczkę chłodnego jogurtu czy zimny ajran jednak jesienią ciepła zupa musi być, tym bardziej, że dzieci muszą dostać dużą porcję witamin.



W tym roku moje obie córki więcej czasu spędzają poza domem niż w domu, większośćposiłków jedzą w przedszkolu i w szkole niż w domu więc późny obiad jaki im serwuję musi być zdrowy.

Ze względu na to iż nie gotuję zupy na kościach dodaję do niej mielone mięso lub robie gałeczki (klopsiki) Tym razem mój kapuśniak jest z niewielką ilością mielonego mięsa. Wy oczywiście możecie przygotować wywar na kościach czy kurczaku lub jeśli nie jecie mięsa spokojnie możecie nie dodawać nic prócz warzyw i zieleniny. Warzyw jest tak dużo że z pewnością zapewnią zupie wspaniały smak.


Kapuśniak

  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • pęczek botwinki (ja użyłam 3 dużych liści z łodygami)
  • 150g mielonej wołowiny
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka pasty pomidorowej
  • łyżeczka pasty paprykowej
  • natka pietruszki
  • koperek
  • sól
  • pieprz
Do garnka wlewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej mięso. Smażymy kilka minut dodajemy pokrojoną w kostkę, cebule i marchew, zmiażdżony czosnek i kontynuujemy smażenie. Dodajemy poszatkowaną lub posiekaną kapustę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pastę pomidorową i smażymy dalej mieszając by wydobyć zapach pasty pomidorowej.
Dolewamy 6 szklanek wrzątku dodajemy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, botwinkę, również drobno pokrojoną i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Na poczatku gotujemy na dużym ogniu by zagotować zupę następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy około godziny by kapusta zmiękła. Przyprawiamy do smaku dodajemy natkę pietruszki i koperek, gotujemy jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia. Podajemy gdy lekko ostygnie. 


Kapuśniak
Kapuśniak

1 komentarz:

  1. To jest moja dzisiejsza inspiracja na zupke na obiad:))) Juz pachnie w całym domu!!!!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...