Drożdżówki ze śliwkami i chałwą |
Drożdżówki ze śliwkami i chałwą to moje smaki z dzieciństwa. uwielbiam wszelkiego rodzaju drożdżówki i moje dzieci też. Szczególnie kiedy mogą zabrać je do śniadaniówki czy wziąć w rekę i pobiec na podórek do koleżanek.
Tym razem pozwoliłam sobie nieco zmienić polski przepis jaki znalazłam u Malwiny na blogu Filozofia Smaku. Marcepanu w Turcji nie znalazłam więc zamieniłam go na chałwę i to był bardzo dobry wybór.
Jeśli lubicie drożdżówki i tęsknicie za polskimi smakami koniecznie wypróbujcie ten przepis. Jest wart polecania.
Drożdżówki ze śliwkami i chałwą
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki suchych drożdży lub 20g świeżych
- 3 łyzki cukru
- szczypta soli
- 3 zółtka
- szklanka ciepłego mleka
- 60g miękkiego masła
- śliwki
- chałwa
Kruszonka
- pół szklanki mąki
- trzy łyżki cukru
- 3 łyzki masła
Niewielką ilość mleka mieszamy z drożdżami i łyzeczką cukru. Odstawiamy na 20 minut by ruszyły. Mąkę przesiewamy dodajemy zółtka, pozostałe mleko, cukier, zaczyn sól i masło. Wyrabiamy dokładnie miękkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. gdy ciasto podwoi objętoścć, wyjmujemy je z miski lekko zagniatamy i dzielimy na 12 części. Formujemy kulki i zostawiamy na 45 do wyrośnięcia układajac je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Gdy ciasto urośnie przyciskamy je dnem szklanki wysmarowanym olejem. W powstałe zagłębienie układamy kawałeczki chałwy i wypestkowane ćwiaryki śliwek, które posypujemy kruszonką przygotowana z mąki masła i cukru. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut sprawdzajac czy się zarumieniły.
Drożdżówki ze śliwkami i chałwą |
Drożdżówki ze śliwkami i chałwą |
Fajne połączenie :D
OdpowiedzUsuń