Jesienna sałatka obiadowa |
Jesień w pełni, coraz zimniej, wietrznie a od czasu do czasu nawet deszczowo. Trzeba się dowitaminizować, dlatego codziennie do obiadu przygotowuję jedną z jesiennych sałatek. Ze względu na to iż sezon na pomidory i ogórki się skończyły zamieniłam je na warzywa jesienne i zimowe : marchew, kapustę białą i czerwoną, zieleninę, sałatę rzodkiewkę. Oczywiście prócz sałatek królują kiszonki.
Mam dzisiaj dla Was ulubioną sałatkę moich dzieci. Jesienna sałatka obiadowa. Tylko 3 składniki ale jaki smak. Nie potrzebny ani majonez ani jogurt wystarczy melasa z granata, oliwa z oliwek, sól, pieprz i jakieś 20 minut by smaki się połączyły. Ilość warzyw również jest całkiem dowolna. Jeśli lubicie słodki smak marchewki dodajcie jej troche więcej niż czewonej kapusty. Kapustę można zetrzeć na tarce, tak robią niektóre Turczynki ale taka wersja mi osobiście nie odpowiada. Wolę drobno posiekaną kapustę.
Jesienna sałatka obiadowa
- kapusta czerwona
- marchewka
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- mela
- melasa z granata
Marchew scieramy na tarce, kapustę szatkujemy, natke pietruszki siekamy, warzywa wkładamy do miski przyprawiamy, polewamy melasą z granata i oliwą z oliwek. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut by smaki się połączyły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz