Ryż z marchewką i ciecierzycą |
Marchewkę można przygotować na dwa sposoby: zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w słupki. Wszystko zależy od tego ile mamy czasu na przygotowanie dania. Ciecierzycę również przygotowuję w praktyczny sposób. Nie lubię tej z puszki, choć jak najbardziej można ją użyć. Ja kupuję kilogram zwykłej suszonej ciecierzycy, moczę na noc i gotuję, następnie zamrażam i wyjmuję tyle ile potrzebuję, używam jej do ryżu, sałatek, zup czy humusu. Wystarczy rano rozmrozić odpowiednią ilość, szybko i praktycznie.
Moja kolejna podpowiedź dla osób pracujących. Jeśli planujecie przygotować pilaw po powrócie z pracy, rano koniecznie namoczcie ryż. Po pierwsze napęcznieje, po drugie łatwiej pozbędziecie się mączki ryżowej a ryż po ugotowaniu będzie bardziej sypki. Spróbujcie!!!
Ryż z marchewką i ciecierzycą
Moja kolejna podpowiedź dla osób pracujących. Jeśli planujecie przygotować pilaw po powrócie z pracy, rano koniecznie namoczcie ryż. Po pierwsze napęcznieje, po drugie łatwiej pozbędziecie się mączki ryżowej a ryż po ugotowaniu będzie bardziej sypki. Spróbujcie!!!
Ryż z marchewką i ciecierzycą
- szklanka ryżu
- cebula
- marchewka
- pół szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
- sól
- czarny pieprz
- łyżeczka masła
- natka pietruszki
Ryż moczymy co najmniej 2 godziny, dokładnie myjemy k'lka razy aż woda będzie przejrzysta i osuszamy na sitku. Cebulę drobno siekamy, marchew ścieramy na tarce lub kroimy w słupki. Na patelni lub w garnku roztapiamy masło i na nim smażymy cebulę aż się zeszkli. Dodajemy marchew i smażymy do skarmelizowania czyli około 15-20 minut. Dodajemy ciecierzycę smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy ryż i kontynuujemy smażenie do czasu aż ryż się zeszkli. Wlewamy 1,5 szklanki wrzątku. Mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy woda zacznie wrzeć zmniejszamy płomień do minimum, przykrywamy szczelnie pokrywką i gotujemy w ten sposób 15 minut. Zdejmujemy z ognia. Podnosimy pokrywkę i garnek przykrywamy papierowym recznikiem, który wchłonie nadmiar wilgoci. Przykrywamy pokrywkę i odstawiamy na 5 minut. Przed podaniem mieszamy i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki..
O mrozeniu ciecierzycy nie slyszalam a i sama na to nie wpadlam! Genialne! Tez nie przepadam za ta z puszki. Swietny pomysl, dziekuje! a ryz przygotowuje podobnie, dodajac cu niego jeszcze groszku. smakowite!
OdpowiedzUsuńJa zawsze gotuje duze ilosci,pozniej porcje" na raz" w woreczki i do zamrażary
OdpowiedzUsuń