czwartek, 1 października 2015

Menemen z serem feta

Menemen z serem
Menemen z serem feta

Wciąż jeszcze staram się łapać ostatnie smaku lata. Niektóre zamknęłam w słoiki a inne staram się wykorzystać do ostatniego "okruszka". Tak własnie jest z pomidorami. Z całej 14 kilowej skrzynki pomidorów zrobiłam przecier, kupiłam też u znajomej na wsi domową pastę pomidorową salcza a ze względu na to, że na bazarze wciąż jeszcze są do kupienia tarla domatesi czyli przepyszne pomidory ogrodowe robię z nich pomidorówkę i menemen albo pomidorowy sos do makaronu. 
Menemen z serem to ostatnio nasza ulubiona wersja tureckiej jajecznicy z pomidorami. Uwielbiamy ja rodzinnie a najbardziej starsza córka, która zjada ze smakiem całą swoją porcję za każdym razem proszac o dokładkę.

Jeszcze rok tem ani starsza ani młodsza nie chciały jeść menemenu, to co teraz jest atutem tej potrawy czyli pomidory i czerwona słodka papryka jeszcze rok temu wywoływało wykrzywienie a nawet obrzydzenie na ich buziach. Wychodzi na to, że nie trzeba zmuszać dziecka do jedzenia czegokolwiek, dawać probować i czekać bo na każdą potrawę przyjdzie czas :) Jestem dumna z moich córek i cieszę się bardzo, że jedzenie warzyw sprawia im prawdziwą przyjemność. A do nietypowego dla Turków polskiego jedzenia próbują przekonać nawet koleżanki w klasie :)

Jeśli jeszcze nie zaplanowaliście weekendowego śniadania polecam menemen z serem feta.

Menemen z serem feta
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • czerwona słodka papryka
  • 3 duże pomidory
  • ser feta
  • 2 jajka
  • natka pietruszki
Cebulę drobno siekamy i smażymy aż się zeszkli, dodajemy zmiażdżony czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze chwilę.  Dodajemy papryke pokrojoną w drobna kostkę, mieszamy i smażymy dalej. Pomidory ścieramy na tarce uprzednio je obierajac se skóry, dodajemy je do papryki i mieszając smażymy dalej. Smażymy aż większość soku z pomidorów wyparuje, Solimy i przyprawiamy czarnym pieprzem, wbijamy jajka mieszamy i czekamy aż się zetną. Dodajemy setr pokrojony w drobne kawałki, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Przykrywamy pokrywką by ser się stopił. Podajemy po 5 minutach.



Menemen z serem
Menemen z serem feta

Menemen z serem
Menemen z serem feta

6 komentarzy:

  1. pychotka, muszę w najbliższym czasie wypróbować :D Idealny obiadek

    OdpowiedzUsuń
  2. W Turcji nie ma fety. Każdy beyaz peynir i inne podobne są dużo bardziej miękkie i mokre od greckiej fety, nie da się ich pokroić w kostkę czy zetrzeć na tarce (jak bułgarski bryndz, który jest do fety dość podobny).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doprawdy? A ja kupuje twardy klasyczny beyaz peynir kroje w kostke i na tarce tez moge zetrzec. Wystarczy dobrze poszukac. W Turcjı jest mnostwo przeroznych serow jedna firma robi miekki ezine inna twardy klasik beyaz. Wystarczy przed zakupem poprosic o sprobowanie pozna sie i smak i konsystencje. Polecam szczegolnie sklepy z produktami regionalnymi tam jest doslownie wszystko, sery z calej Turcji.

      Usuń
    2. A dodatkowo prosze spojrzec na zdjecie, ser nie wyglada na miekki a wlasnie na twardy taki do krojenia.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...