Śniadaniowe "pączki" |
Dziś spełniam kolejną prośbę. Druga wersja przepisu na pişi czy inaczej hamur kızartması. Rodzaj racuchów czy pączków w wersji wytrawnej, tym razem bez drożdży a z sodą. Można je jeść jako pieczywo do tureckiego śniadania. I właśnie w ten sposób spożywa się je w Turcji. nadają się również do jedzenia samodzielnego czy z miodem albo dżemem.
Na blogu jest już wersja z drożdżami, którą znajdziecie TU.
Śniadaniowe pączki
- 2 jajka
- pół szklanki jogurtu
- pół szklanki wody
- pół łyżeczki sody wymieszać z jogurtem
- łyżeczka soli
- mąka (dodajemy stopniowo około 2 szklanek)
Jajka mieszamy z solą dodajemy wodę i jogurt wymieszany z sodą. Stopniowo dodajemy mąkę, ze wzdlędu na konsystencję jogurtu ilość mąki może się różnić. Ciasto jest gotowe gdy jest sprężyste i miękkie. Ręce natłuszczamy lekko olejem, ciasto dzielimy na kawałki wielkości śliwki, rozciągamy palcami i smażymy na oleju z obu stron aż uzyskają złoty kolor.
Śniadaniowe "pączki" |
wspaniale
OdpowiedzUsuńkasia
..hmm. takie podobne jak polskie proziaki:)
OdpowiedzUsuń