Bułki z pieczoną dynią |
Zostawiam więc Was sam na sam z pysznymi bułeczkami. Mojej rodzinie bardzo smakowały, szczególnie mążowi.
Bułki upiekłam w ramach wspólnego gotowania z Mopsikiem, Mirabelką, Lejdi, Martynosią i Gin. A także w ramach wspólnego wypiekania chleba, które promowane jest na TYM blogu.
Pyszne bułki z pieczoną dynią
- około 3 szklanek mąki chlebowej
- szklanka serwatki (może być woda
- kawałek upieczonej dyni (nie mniejszy niż 200g)
- 2 łyżeczki suchych drożdży lub 15g świeżych
- sól
- oliwa z oliwek
Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody gdy ruszą dodajemy je do pozostałych składników. Zagniatamy cisto w mikserze około 10 minut lub ręcznie, co potrwa dłużej. Ciasto nie może być twarde ma być miękkie. Zostawiamy w misce na około 2 godziny by urosło. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę lekko opruszoną mąką, ręce smarujemy oliwą i zagniatamy ciasto. Następnie rozciagamy je ugniatajac palcami, Nożem przecinamy na części o dowolnych kształtach. Dokładnie opruszamy mąką i układamy bułki na blasze. Zostawiamy na 45-60 minut by urosły. Bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i zmniejszamy grzanie do 200 stopni. Pieczemy około 20 minut.
Bułki z pieczoną dynią |
Z pewnością były pyszne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie. Chętnie zrobię je u siebie.
OdpowiedzUsuńUwiebiam piec pieczywo, a te bułeczki wyglądają naprawdę pysznie :) Szkoda, że nie mam na stanie dyni ;) Muszę kupić w poniedziałek i wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńYour buns look delicious! Thank you for participating in World Bread Day!
OdpowiedzUsuń