Smażona wołowina czyli kavurma |
Do przygotowania tej potrawy użyłam młodej wołowiny, można powiedzieć, że prawie cielęciny. Długo bo około godziny dusiłam ją z sosie własnym by była miękka. Jeśli posiadacie szybkowar koniecznie go wykorzystajcie będzie o wiele szybciej, ja jednak miałam ochotę skorzystać z dobrodziejstw żeliwnego garnka. Najlepsze jest mięso chude bez kości. Można je usmażyć jedynie z przyprawami albo tak jak ja dodać warzywa, wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych.
Smażona wołowina czyli kavurma
- kilogram chudej młodej wołowiny bez kości
- łyżka masła
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- czerwona papryka
- zielona papryka (sivri biber)
- sól
- pieprz
- ostra papryka pul biber
- kumin (kmin rzymski)
Mięso kroimy w drobną kostkę. Garnek rozgrzewamy i wlewamy oliwę i dodajemy łyżkę masła. Nagrzewamy oba tłuszcze i dodajemy mięso. Dokładnie obsmażamy a gdy zacznie wypuszczać soki przykrywamy i dusimy 10 minut następnie zmniejszamy ogień do minimum i dusimy około godziny. Od czasu do czasu zaglądamy i mieszamy mięso. Gdy woda prawie cała wyparuje podnosimy pokrywkę i mieszamy mięso. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek i paprykę, smażymy mieszając od czasu do czasu. Gdy warzywa się zeszklą dodajemy przyprawy według upodobań, mieszamy i podajemy gorace. Ja kavurmę serwowałam z pilawem z marchewką i ciecierzycą Wy możecie podać ze zwykłaym ryżem na sypko. Przepis na ryż znajdziecie tutaj.
Bardzo apetyczne i aromatyczne danie:)
OdpowiedzUsuń