Gözleme z dynią i fetą |
Moja propozycja na jesienne śniadanie lub kolację. Świetnie nadaje się równiż na przekąskę do szkoły lub do pracy.
Wzorując się na kuchni tureckiej wymyśliłam nowy sposób na szybką gözleme z dynią i fetą. Wystarczy, że macie opiekacz lub grill elektryczny. Tę wersję dania można również usmażyć na patelni grillowej.
Wzorując się na kuchni tureckiej wymyśliłam nowy sposób na szybką gözleme z dynią i fetą. Wystarczy, że macie opiekacz lub grill elektryczny. Tę wersję dania można również usmażyć na patelni grillowej.
Przyznam, że tą "kanapką na ciepło" zaskoczyłam męża. Dla przeciętnego Turka dynię podaje się jedynie na słodko gdyż tylko taką wersję znają z rodzinnego domu. Dość długo trwało nim mój mąż przyzwyczaił się do dyni w wersji wytrawnej. Nie zawsze mu smakuje ale gözleme z dynią i fetą podbiła jego serce. Połączenie pieczonej dyni, sera feta, dymki i ostrej papryki pul biber jest idealne!!!
Gözleme z dynią i fetą
- 2 płaty ciasta yufka lub 2 tortille
- pieczona dynia
- ser feta
- dymka
- ostra papryka pul biber
- olej lub oliwa
Ciasto yufka składamy na pół, smarujemy olejem. Dynię kroimy na małe kawałki i układamy na środek yufki. Na dynię układamy kawałki sera feta, drobno pisiekana dymkę i posypujemy ostrą papryką. Yufkę składamy w kopertę (boki zakładamy jeden na drugi by farsz nie wypłynął podczas smażenia. Opiekacz nagrzewamy, lekko smarujemy olejem i układamy gözleme. Pieczemy około 10 minurt z każdej strony. Długość pieczenia zależy od mocy opiekacza. Gözleme można również usmażyć na patelni.
Gözleme z dynią i fetą |
Z chęcią bym ich spróbowała :)
OdpowiedzUsuń