piątek, 9 października 2015

Moja jesienna musakka

Musakka
Musakka
Bardzo trudno jest wszystkim dogodzić, ja nie umiem. Spełniając prośbę jednych, inni zostają z niczym. O czym mówię? O musakce. Tak, dokładnie, zwykła musakka doprowadziła mnie do małego załamania. To oczywiście żart, nie załamałam się i wszystko ze mną w jak najlepszym porządku ale przykro mi, że na blogu nie będzie typowo greckiej musakki z sosem beszamelowm a jedynie równie pyszna ale turecka z bakłażanem i ziemniakami. 

Rodzina mnie "sterroryzowała" rządając musakki bez beszamelu, zastraszyli mnie, że jeśli nie spełnię ich żądań nie będą jedli obiadu. Cóż było robić, zrobiłam wersję turecką. Moja rodzina nie lubi beszamelu, szczególnie dzieci, a że mąż jest na diecie więc dołączył do protestujących. Taka to i demokracja, rządzi większość więc nie pozostało mi nic innego jak spełnić ich wymagania :)

Zapewniali mnie, że Czytelnicy się nie pogniewają bo taka musakka jest i smaczniejsza i bardziej dietetyczna a skoro teraz moda na zdrowe odżywianie to ta wersja potrawy zrobi furorę. Zobaczymy czy to prawda, czy tylko próbowali mi oczy zamydlić :)

W każdym badź razie potrawa jest smaczna więc ją wszystkim polecam a gdyby ktoś chciał spróbować wersji greckiej wystarczy zrobić dodatkowo sos beszamelowy, wylać go na górę mojej musakki, na to dużo żółtego sera starkować i upiec w piekarniku. Różnica niewielka za to kaloryczna bomba nie do przeskoczenia. Próbujcie!!!

Moja jesienna musakka
  • 2 bakłażany
  • 4 ziemniaki
  • 500g mięsa mielonego
  • cebula
  • czosnek
  • czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • natka pietruszki
  • kumin
  • mielone ziele angielskie
  • czarny pieprz
  • sól
Bakłażany kroimy na długie plastry i moczymy w wodzie z solą by wyszła goryczka. Po 20 minutach bakłażany odsączamy, smarujemy oliwą i grilujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry, możemy je usmażyć w głębokim tłuszczy lub jak ja to zrobiłam 5-7 minut gotować na parze. Mięso mielone smażymy bez tłuszczu. Jeśli mięso, którego używamy jest wyjatkowo chude dodajemy łyżeczkę masła, jeśli jest średnio tłuste smażymy bez dodatkowego tłuszczu. Gdy woda wyparuje dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy kilka minut, następnie dodajemy zmiażdżony czosnek i drobno posiekana paprykę, mieszamy i kontynuujemy smażenie. Dodajemy przyprawy i starte na tarce pomidory, dusimy do wyparowania większości soku z pomidorów. Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i zdejmujemy z ognia, mieszamy.

Do prostokątnej lub kwadratowej formy do pieczenia na spód wlewamy łyżkę sosu mięsnego następnie układamy warstwę ziemniaków, na nią warstwę bakłażanów, które układamy na długość formy, następnie kolejna warstwa bakłażana, tym razem na szerokość formy, kolejna jest warstwa mięsna, która musi być dość gruba. Następnie w tej samej kolejności powtarzamy układanie warstw warzyw i mięsa. Na samą górę układamy warstwę ziemniaków. 
Jeśli chcemy zrobić grecką musakkę nie zapomnijmy na to wlać grubą warstwę beszamelu i dodatkowo starkować żółty ser. Ja tego nie zrobiłąm.
Musakkę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.


Musakka
Musakka

1 komentarz:

  1. Jeżeli musakka, to tylko wersja bez beszamelu! Zdrowsza i absolutnie pyszna. To zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań, ale pod warunkiem, że użytym mięsem jest jagnięcina lub wołowina. :-)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...