wtorek, 26 lutego 2013

Etli kapuska czyli turecki bigos


Kapuska - kapusta brzmi podobnie, smak również podobny. Coś w tym jest :)




Potrawa znana ale nie tak popularna jak bigos w Polsce. Jada sie ja również w wersji bezmięsnej.





Etli kapuska czyli turecki bigos

składniki
średnia kapusta
cebula
papryka
500g młodej średnio tłustej wołowiny
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżeczka koncentratu paprykowego
sól
pieprz
kumin
yeni bahar (mielone ziele angielskie)
pul biber (ostra papryka w płatkach)


Wołowine kroimy w drobne kawałki. Smażymy na odrobinie oleju kilka minut. Ogień zmniejszamy do minimum przykrywamy garnek pokrywką i dusimy aż wyparuje wieksza cześć mięsnego soku czyli około 20 minut. W tym czasie sztkujemy kapuste cebule i papryke kroimy w drobna kostkę. Zwiększamy płomień i do mięsa dodajemy cebulę i paprykę, przesmażamy aż sie zeszkli. Dodajemy koncentrat pomidorowy i paprykowy, mieszamy i smażymy aż zacznie pachnieć dodajemy kapuste i przesmażamy chwilę. Przykrywamy i na małym ogniu dusimy przez chwilę. Przyprawiamy mieszamy i dolewamy szklankę wrzacej wody. Jeśli woda wyparuje nim potrawa będzie gotowa należy dolać jeszcze trochę wrzątku.  Dusimy około godziny.







1 komentarz:

  1. dałam kiedyś przepis na to;) fajne danie. Nie lubię polskiego bigosu, ale ta potrawa kapuściana mi smakuje. Dodaje mieloną wołowinę, bo ciężko tu dostać dobrą, miękką.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...