poniedziałek, 25 lutego 2013

Börek z zieloną soczewicą


Kolejna wersja börek, ulubionej potrawy wielu czytelników. Tym razem z zielona soczewicą.




Mercimekli börek

składniki
3 płaty yufka (ciasto filo)
2 jajka
pół szklanki oleju
pół szklanki wody mineralnej (gazowanej)
szklanka gotowanej zielonej soczewicy
łyżeczka koncentratu pomidorowego
cebula
mała papryka
natka pietruszki
sól
pieprz
czarnuszka lub sezam




Najpierw należey przygotować farsz. Cebulę i paprykę drobno siekamy i przesmażąny na odrobinie oleju. Gdy sie zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy, przesmażamy aż zacznie pachnieć, dodajemy soczewicę, przyprawiamy dokładnie mieszamy, przesmażamy kilka minut i zdejmujemy z ognia. Studzimy dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Sos do ciasta: wodę mineralna, olej i jajka mieszamy dokładnie widelcem lub blenderem. Duże płaty ciasta filo dzielimy na 8 częsci tak by powstało 8 trójkątów. Każdy znich smarujemy sosem, nakładamy farsz i zwijamy jak rogaliki zakładając boki do srodka aby farsz sie nie wydostał przy pieczeniu. Zwinięte börek układamy na wysmarowanej olejem blasze i smarujemy sosem. Posypujemy czarnuszką lub sezamem. Pieczemy około 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Börek powinien sie zarumienić.








2 komentarze:

  1. Robimy, jemy, lubimy :). Twoje pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam, bardzo lubię (choć niezbyt dietetyczne - jeśli ktoś się tym przejmuje ;) ), robię jednak na inny sposób (inaczej składam) i z innym nadzieniem... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...