Dzisiaj mam przepis na pyszną przepięknie pachnącą konfiturę. Najlepiej smakuje z domowym chlebem. Skórkę można tez wykorzystać do różnych wypieków.
Przyznam, że jest to jedna z moich ulubionych konfitur. W Turcji sezon na pomarańcze się kończy dlatego właśnie zima robie sobie zapas tych pyszności. Choć pomarańcze są dostępne cały rok tych prosto z drzewa latem nie uraczysz.
Konfitura z pomarańczy
składniki
6 pomarańczy (3 szklanki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej)
4 szklanki cukru
2 szklanki wody
sok z pomarańczy
sok z połowy cytryny
Na początku obieramy cienko skórkę i gotujemy ją w wodzie przez kilka minut. Gdy woda zrobi sie żółta zlewamy ja i gotujemy ponownie, czynność powtarzamy kilka razy. W ten sposób pozbywamy sie goryczki. Ja skórki gotowałam 5 razy. Lekka goryczka pozostanie i nadaje konfiturze specyficzny smak. Skórkę płuczemy i kroimy w cieniutkie paseczki lub kwadraciki. Wodę cukier i sok z pomarańczy należy zagotować. Dodajemy skórkę pomarańczową i gotujemy aż konfitura będzie przypominała syrop. Gotujemy około godziny. Dodajemy sok z cytryny i gotujemy jeszcze 10 minut. Gorący przelewamy do słoików.
świetna jest :) moja babcia robi dokładnie taką samą. Nie jestem jakimś eko czubkiem, ale bardzo cenię konfitury czy inne wyroby własnej roboty.
OdpowiedzUsuńIle słoiczków wyjdzie z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńJesli dobrze pamietam to 1 litrowy mi wyszedl.
UsuńNie bardzo rozumiem co z miąszem z 6 pomarańczy mam zrobić też go dodać do skórki i soku z pomarańczy? jestem świeżo po urlopie w Turcji. Byłam tam już drugi raz i jestem zachwycona turecką kuchnią. Jadłam coś w rodzaju takiej konfitury ze skórką pomarańczy i był to totalny odlot. Wydawało mi się jednak, ze był to jakiś rodzaj miodu, chyba, ze się mylę. Dlatego chciałabym zrobić tą konfiturę żeby porównać smak :)
OdpowiedzUsuńTak, miąż jest w wyciśniętym soku, najważniejsze jest to żeby nie dodawać gorzkiej białej części pomarańczy gdyż zepsuje nam konfiturę. Najlepiej przygotować ją zimą gdyż pomarańcze są świeże.
Usuń