Przepis ten znalazłam przypadkowo w jednym z tureckich czasopism kulinarnych. Spodobała mi się ponieważ łączy w sobie różne smaki a mieszanka przypraw działa rozgrzewająco więc zupa jest w sam raz na zimę.
Słodko - kwaśna zupa z ciecierzycą
szklanka gotowanej ciecierzycy
2 średnie ziemniaki
cebula
mały por
2 pomidory lub łyżeczka koncentratu pomidorowego
pół szklanki drobnych rodzynek
szczypta szafranu (można zastąpić szczypta kurkumy)
5-6 szklanek wody lub wywaru z kurczaka
szczypta papryki chili lub turecki pul biber
5 ziarenek kolendry
świeża mięta
natka pietruszki
sok z cytryny
sól
pieprz
imbir
kumin
Cebulę i obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę siekamy por i wszystko chwilę podsmażamy na oliwie. Wlewamy wodę lub wywar z kurczaka i dodajemy szafran. Zmiażdżoną kolendre, imbir, kumin, sól, pieprz i ostrą papryke dodajemy do zupy. Przykrywamy i gotujemy 15 minut. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę, rodzynki parzymy i wszystko dodajemy do garnka. Gotujemy kolejne 15 minut dodajemy drobno posiekaną miętę, natkę pietruszki i sok z cytryny gotujemy jeszcze 5 minut i zdejmujemy z ognia, czekamy 15 minut by zupa lekko ostygła i smaki sie wyostrzyły.
A jaka jest orygianlna nazwa tej zupki? Przypomina mi arabską zupę harira.
OdpowiedzUsuńOryginalna nazwa to nohutlu patates çorbası a znalazlam w czasopismie "Sofra".
Usuń