Pieczone kasztany
1kg jadalnych kasztanów
Na początku muszę zaznaczyć iż kasztany rosnące w Polsce nie są jadalne.
Nim upieczemy kasztany należy je najpierw odpowiednio przygotować. Wrzucamy do wody, jeśli wypłyną na powierzchnię znaczy to, że sa suche lub popsute i należy je wyrzucić. kasztany które pozostały na dnie naczynia dokładnie myjemy i nacinamy "na krzyż" z dwóch stron by podczas pieczenia skorupka mogła sie otworzyć w przeciwnym razie kasztany będą nam w piekarniku "strzelać"
Umyte i nacięte kasztany wkładamy na szeroką blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez okolo 20 minut. Ważne jest by kasztany odczas pieczenia nie leżały jeden na drugim. Studzimy chwilkę i obieramy jeszcze lekko gorące.
Pieczone kasztany są super, z masełkiem i odrobiną soli. Nie wiedziałem o tym teście z wodą, dzięki.
OdpowiedzUsuńw Polsce rosną kasztanowce (Aesculus hippocastanum L.) a nie kasztany jadalne (Castanea sativa), nie są nawet spokrewnione.
OdpowiedzUsuńa kasztany najlepsze z patelni, prosto znad ogniska :)
Można trafić na kasztany jadalne w Polsce na Dolnym Śląsku w okolicach Sobótki po Ślężą. Niektórzy miejscowi wiedzą ;-)
OdpowiedzUsuń