środa, 20 lutego 2013

Pieczone kasztany





Kasztany uwielbiam i często jem jako przekąskę. Piecze sie je bardzo łatwo a upieczone można wykorzystać również do przygotowania innych potraw takich jak pilaw z kasztanami czy kasztany na slodko albo potrawka z jagnieciny z kasztanami i suszonymi morelami. Przepis na tą ostatnia wstawię jutro.





Pieczone kasztany

1kg jadalnych kasztanów

Na początku muszę zaznaczyć iż kasztany rosnące w Polsce nie są jadalne.
Nim upieczemy kasztany należy je najpierw odpowiednio przygotować. Wrzucamy do wody, jeśli wypłyną na powierzchnię znaczy to, że sa suche lub popsute i należy je wyrzucić. kasztany które pozostały na dnie naczynia dokładnie myjemy i nacinamy "na krzyż" z dwóch stron by podczas pieczenia skorupka mogła sie otworzyć w przeciwnym razie kasztany będą nam w piekarniku "strzelać"





Umyte i nacięte kasztany wkładamy na szeroką blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez okolo 20 minut. Ważne jest by kasztany odczas pieczenia nie leżały jeden na drugim. Studzimy chwilkę i obieramy jeszcze lekko gorące.




3 komentarze:

  1. Pieczone kasztany są super, z masełkiem i odrobiną soli. Nie wiedziałem o tym teście z wodą, dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  2. w Polsce rosną kasztanowce (Aesculus hippocastanum L.) a nie kasztany jadalne (Castanea sativa), nie są nawet spokrewnione.
    a kasztany najlepsze z patelni, prosto znad ogniska :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Można trafić na kasztany jadalne w Polsce na Dolnym Śląsku w okolicach Sobótki po Ślężą. Niektórzy miejscowi wiedzą ;-)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...