Dziś będzie troszkę organizacyjnie. Postanowiłam w weekendy zamieszczać na blogu cykl postów związanych z tematyką kuchni tureckiej. Zacznę od opisu kuchni Imperium Osmańskiego. Dodatkowo co kilka miesięcy planuję organizować konursy z nagrodami. Pierwszy już niedługo. Wszystkie konkursy będą zwiazane z tematyka bloga.
Raz w tygodniu chcę opisywać wybrany produkt turecki, to co warto spróbować czy kupić będąc w Turcji. Zapraszę Was również do restauracji czy regionalnych jadłodajni na pyszne tureckie potrawy. Jeśli macie jakieś propozycje czy uwagi zostawiajcie je w komentarzach lub w wiadomosciach na mojej sronce FB
Zapraszam!!!
A teraz zacznę cykl postów o najsmaczniejszej i najbardziej różnorodnej kuchni świata.
Zaczynamy podróż w czasie, podróż do Imperium Osmańskiego.
Kuchnia osmańska to nie tylko potrawy, które przygotowywano w sułtańskich
pałacach ale cała kultura gotowania, podawania i jedzenia potraw. Tak jak imperium długie i szerokie tak
różnorodność i możliwości gotowania potraw były przeogromne. Morza pełne ryb,
łąki - zwierząt a ogrody - warzyw i owoców. Dzięki Ipek Yolu (Szlak Jedwabny)
który prowadził z Europy do Chin właśnie przez tereny dzisiejszej Turcji,
kuchnia osmańska wzbogaciła się o przyprawy, które sprowadzano z Indii.
Łączenie smaków, przepiękne zapachy i sposób podawania potraw czyli
oddziaływanie na nasze zmysły to podstawa tej jednej z najbogatszych kuchni
świata. A teraz kikla faktów historycznych. Fatih Sultan Mehmet podbijając
Stambuł zapoczątkował nową erę Imperium Osmańskiego. Siedzibą władcy stał się
wybudowany w latach 1475-1478 pałac Topkapi. Jego “kuchnia” zajmowała
powierzchnię 5250m2 a prócz pomieszczeń w których gotowano, znajdowały się w
niej spiżarnie, pomieszczenia dla służby, çeşme – czyli miejsce skąd czerpano wodę, meczet i łaźnia dla
służby zajmującej się kuchnią i gotowaniem. Część przeznaczona do gotowania
składała się z 8 pomieszczeń i w każdym z nich pracowali kucharze i pomocnicy
wyspecjalizowani w danych potrawach. Piekarze, specjaliści od potraw mącznych,
specjaliści od pilawów czyli potraw z róznych rodzajów kasz i ryżu, specjaliści
od potraw mięsnych czyli kebabów, specjaliści od drobiu i ptactwa dzikiego,
specjaliści od potraw z wszelkiego rodzaju warzyw i cukiernicy. Potrawy dla
samego sułtana były gotowane w zupełnie innym pomieszczeniu przez tylko i
wyłacznie zaufanych kucharzy a każdy ugotowany posiłek przed podaniem był próbowany
przez specjalną służbę by zapobiec zamchom na życie sułtana a prób takich było
wiele.
W kuchni pałacu
Topkapi pracowało 15-20 kucharzy specjalistów, 60 zwykłych kucharzy i około 200
pomocników. Pracowników było tak wielu ponieważ nie gotowano tych samych potraw
dla wszystkich a prawie każdy wyższej rangi pracownik i rodzina sułtana otrzymywali potrawy przygotowane
specjalnie dla nich: sułtan, jego kobiety, dzieci, matka i dalej zgodnie z hierarchia ważności. Sułtan jadł sam a jego kucharz i pomocnik sprawdzali czy aby mu czegoś nie brakuje. Posiłki
pozostałym mieszkancom podawali specjalni służący. Często do kuchni zaglądały
również kobiety z haremu ponieważ jedną z nauk jakie pobierały była właśnie sztuka kulinarna. Kobiety przebywające w haremie po zakończeniu edukacji stawały się
żonami osmańskich paszów więc musiały znać również tajniki kuchni by wiedzieć
czym i w jaki sposób przyjmować gości.
zdjecie pochodzi ze strony
http://yemek24.com/ramazan-sofralari-osmanli-mutfagi/
http://yemek24.com/ramazan-sofralari-osmanli-mutfagi/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz