Wiem, że nie każdy lubi szpinak ale ja i mąż moglibysmy go jeść bardzo często. Dzieci, wiadomo jak to dzieci wolą omijać go dalekim łukiem ale i tak jedzą skoro my też jemy :)
Należę do tych szczęściarzy, którzy mają na wyciągnięcie ręki wiekszość warzyw jakie można sobie zamarzyć i to wszystko pachnące i świeże. Wystarczy wyjść na bazar!
Szpinak na sposób turecki czyli ıspanak yemeği
składniki
1kg swieżego szpinaku
300g mięsa mielonego (można robić bez mięsa)
cebula
mała zielona papryka
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżeczka koncentratu paprykowego
garść grubej kaszy bulgur lub ryżu
sól
pieprz
Mięso przesmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę i paprykę, przesmażamy aż cebula się zeszkli. Dodajemy dokładnie umyty i pokrojony na mniejsze części szpinak. Myjąc szpinak Turczynki polecają do wody dodać kilka kropel octu by piasek zebrany na liściach opadl na dno naczynia w któym go myjemy. Garnek przykrywamy pokrywką i na minimalnym ogniu czekamy aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Zwiększamy płomień, dodajemy koncentrat pomidorowy i paprykowy, przesmażamy aż zacznie pachnieć. Dolewamy szklankę wrzątku wsypujemy garść bulguru lub ryżu solimy i przyprawiamy do smaku. Ja polecam jedynie czarny pieprz mielony. Zioła mogą popsuć smak szpinaku. Przykrywamy pokrywką i dusimy 10 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 15 minut by bulgur napęczniał i całe danie nabrało smaku. Podajemy z sosem jogurtowym : jogurt naturalny, czosnek, sól.
Ja osobiście najbardziej lubię wersję bezmięsną.
Przepyszne,dzieciä optycznie nie pasuje wiec odrazu podaje z jogurtem i problem rozwiäzany;)
OdpowiedzUsuńpycha pycha, jak dla mnie wersja bezmięsna,nawet tak się składa,że wczoraj kupiłam szpinak, :)
OdpowiedzUsuńMoze pani podac proporcje jesli uzywam paczki szpinaku w Polsce, czyli 250gr? I jak robic po kolei w wersji bezmiesnej?
OdpowiedzUsuńa
OdpowiedzUsuńWlasnie zrobilam
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten przepis, ale my robimy wlasnie z tureckim szpinakiem i dzieciaki tez wcinaja
OdpowiedzUsuń