środa, 10 czerwca 2015

Potrawka z mieloną wołowiną , groszkiem i marchewką

wolowina mieso mielone groszek marchewka kuchnia turecka kuchnia arabska
Potrawka z mieloną wołowiną , groszkiem i marchewką


Dziś mam dla Was przepyszną potrawkę z mieloną wołowiną, groszkiem i marchewką. Potrawka prócz kuchni tureckiej znana jest również w kuchni arabskiej. Wersja, którą Wam prezentuję pochodzi z kuchni libańskiej, oryginalny przepis znajdziecie na tej stronie

Dlaczego wybrałam właśnie ten przepis? Z tego względu iż wersja turecka to więcej warzyw i niewielka ilość mięsa. W wersji arabskiej używa się dużo więcej mięsa. 






Dlaczego w tureckiej wersji dodajemy mniej mięsa? Dlatego iż mięso jest bardzo drogie. Stali Czytelnicy z pewnością zauważyli, że na blogu mam niewiele potraw typowo mięsnych. Powód jest bardzo prosty. Jeśli chcemy zjeść dobre mięso idziemy do restauracji je serwujacej gdyż wtedy wiem, że zjem smaczną, dobrej jakości potrawę. Wszelkiego rodzaju mięsne kebaby wolimy zjeść na mieście w naszych ulubionych miejscach. W domu jemy potrawy warzywne i mięsno-warzywne. Przyznam że przygotowanie typowego oryginalnego mięsnego kebabu w domu jest nie lada wyczynem.

Dzisiejszą potrawkę przygotowałam w ramach Festiwalu kuchni arabskiej razem z Malwiną z bloga Filozofia smaku. Koniecznie do niej zajrzyjcie by porównać nasze wersje potrawy.

Potrawę przygotowałam w ramach V Festiwalu Kuchni Arabskiej!!!


wolowina mieso mielone groszek marchewka kuchnia turecka kuchnia arabska
Potrawka z mieloną wołowiną , groszkiem i marchewką


Potrawka z mieloną wołowiną , groszkiem i marchewką

  • 400gr mielonej wołowiny
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • duża marchewka
  • szklanka świeżego lub mrożonego groszku
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła
  • łyżka pasty pomidorowej
  • sól
  • pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego (yeni bahar)
  • ćwierć łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • ćwierć łyżeczki mielonego kuminu
  • ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu
  • ćwierć łyżeczki mielonej kolendry
  • ćwierć łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Do garnka wkładamy masło i oliwę z oliwek, cebulę drobno siekamy i wrzucamy do garnka. Smażymy około 10 minut, dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy minutę, dodajemy mięso mielone i dokładnie mieszamy rozgniatając mięso tak by nie było zbite w duże kawałki. Smażymy okoł0 7 minut. Dodajemy przyprawy i pastę pomidorową, mieszamy i smażymy aż pasta zacznie pachnąć. Dodajemy groszek i pokrojoną w niewielką kostkę marchewkę. Mieszamy i smażymy kilka minut, dolewamy szklankę wrzątku, garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy pod przykryciem około 20 minut. W zależności od wielkości garnka możemy dodać mniej lub więcej wrzątku.
Podajemy z ryżem na sypko i jogurtem naturalnym.

Ryż na sypko najlepiej smakuje z TEGO PRZEPISU.

Jeśli chcecie przygotować w domu jogurt naturalny polecam TEN PRZEPIS




wolowina mieso mielone groszek marchewka kuchnia turecka kuchnia arabska
Potrawka z mieloną wołowiną , groszkiem i marchewką




V Festiwal Kuchni Arabskiej

2 komentarze:

  1. Mam pytanie o pastę pomidorową, czy to ma być passata czy pasta z suszonych pomidorów? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasta pomidorowa to turecka salça przetarte pomidory wysuszone na sloncu tak by pozbawic je calkowicie soku, rodzaj koncentratu pomidorowego ale w smaku zupelnie inny niz polski koncentrat.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...