Dip jogurtowy z ogórkiem i fetą |
Dzisiaj piątek więc może ktoś może będzie miał ochotę na grilowane mięso lub warzywa dlatego zapraszam Was na pyszny sos jogurtowo czosnkowy z ogórkiem i serem feta.
Ja w weekend jestem na wyjeździe, posty na blogu zaplanowane opublikują się automatycznie. Dokąd jadę, gdzie będę gościła, niech pozostanie tajemnicą. Jeśli jesteście ciekawi śledźcie moją stronę FB tam będzie więcej informacji i jak zawsze zdjęcia.
Danie to przygotowałam w ramach Festiwalu kuchni arabskiej.
Danie to przygotowałam w ramach Festiwalu kuchni arabskiej.
Menu ramazanowe na dzień 12:
sahur: sałatka śniadaniowa + pide ramazanowe
Iftar: kofte z grila
dip jogurtowy z ogórkiem i fetą
Dip jogurtowy z ogórkiem i fetą
- szklanka jogurtu greckiego
- ząbek czosnku
- 50g sera feta
- ogórek starty na tarce
- mięta
- oliwa z oliwek
- sól
Ogórek starty na tarce należy odcisnąć by pozbyć się nadmiaru soku, czosnek miażdżymy i mieszamy z pozostałymi składnikami, chłodzimy w lodówce 15 minut i podajemy z grilowanym mięsem lub warzywami i tureckim pieczywem zwanym lavas.
Sos świetnie smakuje również jako dodatek do wszelkiego rodzaju tureckiego pieczywa typu borek czy pogaca.
Dip jogurtowy z ogórkiem i fetą |
Bardzo sympatyczny dip -tzatziki z feta
OdpowiedzUsuńPozdrawiam