czwartek, 23 czerwca 2016

Menu ramazanowe dzień 18. / Arabska surówka z marchewki

Arabska surówka z marchewki
Arabska surówka z marchewki


Surówka z marchewki jest popularna zarówno w krajach arabskich jak i w Turcji, i chyba na tym się kończy jeśli chodzi o Turcję. Marchew w potrawach arabskich występuje zarówno w wersji pieczonej jak i duszonej w Turcjo do potraw innych niż surowe raczej się jej nie dodaje. Surówka świetnie się nadaje

Surówka została przygotowana na Festiwal kuchni arabskiej zorganizowany przez Malwinę, która również przygotowała ze mną tę surówkę.

Menu ramazanowe dzień 18.


Iftar:   Mięso pieczone
           Klasyczny pilaw z kaszy bulgur
           Surówka z marchewki
           Lokma tureckie pączki


Arabska surówka z marchewki
  • 2 duże marchewki
  • duża garść rodzynek
  • pęczek natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny lub melasa z granata
  • prażony sezam (nie dodałam bo nie miałam)
  • szczypior
  • sól
  • pieprz
Marchewkę ścieramy na tarce, dodajemy posiekana natkę pietruszki i szczypior. Rodzynki przed dodaniem należy sparzyć. Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Mieszamy i na koniec posypujemy prażonym sezamem. Podajemy po 5 minutach gdy smaki się połączą.

Arabska surówka z marchewki
Arabska surówka z marchewki

Kuchnia arabska przepisy

3 komentarze:

  1. ok, byłem sceptyczny, bo rodzynki, marchewka, mama mówi nawet: tego się nie będzie dało zjeść; no ale ciekawość i jednak śledź z rodzynkami zły nie był, więc spróbujmy... to jest pyszne! z sezamem robiliśmy, mama mówi, że to sezam robi robotę, ale moim zdaniem i bez niego byłoby dobre - "takie inne", jak mama powiedziała, ale naprawdę dobre :) pewnie tu inne rzeczy stąd też wypróbuję, zastanawia mnie tylko czy warto dodawać więcej pieprzu, bo na próbę sypnęliśmy mało, a cytryny trochę dużo się też dodało - jak to jednak ma mieć taki kwaskowy posmak, to chyba nawet wyszło jak trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, surówka ma być lekko kwaśna, a czy dodać więcej pieprzu, to zależy od upodobań jeśli ktoś lubi ostre potrawy to warto dodać odrobinę więcej pieprzu.

      Usuń
  2. Właśnie zrobiłam przepyszna dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...