Libańska potrawka z bakłażana i ciecierzycy |
Post latem sprawia wiele trudności, tym bardziej kiedy dokuczają upały, dlatego w Turcji w czasie postu wszystkie prace wykonywane są na zwolnionych obrotach, ludzie są bardziej ospali, nikt się nie spieszy, nikt nie pogania, na wszystko znajdzie się czas. Wszyscy są bardziej wyrozumiali wobec siebie i nikogo nie dziwią zamknięte do południa sklepy. W miarę możliwości Turcy dłużej śpią a życie zaczyna tętnić o zmroku kiedy to najedzeni a raczej objedzeni czy przejedzeni Turcy wylegają na ulicę by rzucić się w wir zakupów czy uroczystych obchodów miesiąca Ramazan. W tym roku nie będę uczestniczyła w tego typu uroczystościach gdyż miesiąc postu spędzę w Polsce ale zabiorę Was w możliwie różne miejsca i różne spotkania organizowane tu w Polsce przez rdzennych muzułmanów - Tatarów.
A dzisiaj mam dla Was przepyszną sycącą potrawkę z bakłażana i ciecierzycy. Potrawka ta świetnie nadaje się na posiłek po całodziennym dniu postu. Możemy ją podać jako dodatek do grilowanego mięsa lub jeśli chcemy możemy po prostu przygotować ją z pokrojoną w kostkę wołowiną lub jagnięciną. Wszystko zależy od Waszych upodobań kulinarnych.
Menu ramazanowe dzień 2.
Sahur: Omlet z serme i grzankami
Libańska potrawka z bakłażana i ciecierzycy
Jogurt naturalny
Libańska potrawka z bakłażana i ciecierzycy
- bakłażan
- marchew
- cebula
- papryka
- 2 pomidory lub łyżeczka pasty pomidorowej
- pół szklanki gotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
Chyba sobie zaloze osobny folder na Twoje przepisy. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń