piątek, 3 czerwca 2016

Sałatka z rzodkiewki / Turp salatası


Sałatka z rzodkiewki / Turp salatası
Sałatka z rzodkiewki / Turp salatası

Jako , że jestem w Polsce a najbardziej lubię gotować warzywa sezonowe postanowiłam dziś przygotować sałatkę z rzodkiewki. W Turcji rzodkiewka mała w wersji takiej jaką kuujemy w Polsce jest rzadko dostępna. Turecka rzodkiewka jest duża i najczęściej je się ją zimą jako dodatek do sałatek obiadowych lub po prostu duże plastry rzodkiewki spryskuje się sokiem z cytryny, posypuje solą i je jako dodatek do kebaba.


Ja dzisiaj zaprezentuje Wam fuzję tureckiej sałatki z polską rzodkiewka. Sałatka jest świetnym dodatkiem do grilowanego mięsa. Przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu. Polecam na weekendowe grillowanie.

Sałatkę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Mopsikiem. Koniecznie zajrzyjcie również do Ani i sprawdźcie jaką potrawę przygotowała.

Sałatka z rzodkiewki / Turp salatası
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek natki pietruszki
  • sok z cytryny lub melasa z granata
  • oliwa z oliwek
  • sumak
  • sól
Rzodkiewki cieniutko szatkujemy, natkę pietruszki drobno siekamy, polewamy oliwa, kropimy sokiem z cytryny lub melasa z granata, przyprawiamy solą i sumakiem, mieszamy. Zostawiamy na kilka minut by smaki się połączyły.



Sałatka z rzodkiewki / Turp salatası
Sałatka z rzodkiewki / Turp salatası

2 komentarze:

  1. Wiesz, że nie wiem jak smakuje sumak? Będę musiała kiedyś wypróbować. Poza tym myślę, że tak przygotowana rzodkiewka bardzo by mi zasmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sumak ma kwaśny smak dlatego dodajemy go najczęściej do sałatek.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...