Sałatka z rzodkiewki / Turp salatası |
Jako , że jestem w Polsce a najbardziej lubię gotować warzywa sezonowe postanowiłam dziś przygotować sałatkę z rzodkiewki. W Turcji rzodkiewka mała w wersji takiej jaką kuujemy w Polsce jest rzadko dostępna. Turecka rzodkiewka jest duża i najczęściej je się ją zimą jako dodatek do sałatek obiadowych lub po prostu duże plastry rzodkiewki spryskuje się sokiem z cytryny, posypuje solą i je jako dodatek do kebaba.
Ja dzisiaj zaprezentuje Wam fuzję tureckiej sałatki z polską rzodkiewka. Sałatka jest świetnym dodatkiem do grilowanego mięsa. Przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu. Polecam na weekendowe grillowanie.
Sałatkę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Mopsikiem. Koniecznie zajrzyjcie również do Ani i sprawdźcie jaką potrawę przygotowała.
Sałatka z rzodkiewki / Turp salatası
- pęczek rzodkiewek
- pęczek natki pietruszki
- sok z cytryny lub melasa z granata
- oliwa z oliwek
- sumak
- sól
Sałatka z rzodkiewki / Turp salatası |
Wiesz, że nie wiem jak smakuje sumak? Będę musiała kiedyś wypróbować. Poza tym myślę, że tak przygotowana rzodkiewka bardzo by mi zasmakowała :)
OdpowiedzUsuńSumak ma kwaśny smak dlatego dodajemy go najczęściej do sałatek.
Usuń