czwartek, 16 czerwca 2016

Menu ramazanowe dzień 11. / Pilaw z warzywami

Pilaw z warzywami
Pilaw z warzywami

 Dzisiaj mam dla Was bardzo prosty przepis na szybki ryż z warzywami. Jeśli interesujecie się kuchnia turecką z pewnością wiecie, że każdy rodzaj kaszy gotowanej na sypko z dodatkami lub bez w Turcji nazywają pilawem.
Jadąc na wakacje do Polski zabrałam ze sobą wiele tureckich produktów ale nie było wśród nich ryżu. I to był mój błąd. Tak jak bulgur prawdopodobnie zawsze smakuje tak samo tak różne odmiany ryżu smakują inaczej. Wciąż jest w czasie poszukiwań tego, który będzie smakiem najbardziej przypominał mi ten turecki. A może Wy podpowiecie, jaki ryż kupić by pilaw w Polsce smakował jak ten w Turcji? Jaśminowy odpada, zwykły długoziarnisty również, paraboliczny to też inna bajka, więc jaki?


Menu ramazanowe na dzień 11.

sahur: Borek z ciasta filo z ziemniakami 

iftar:   Zupa z kotlecikami kofte 
           Pilaw z warzywami
           Smażona wołowina
           Libańska sałatka z pomidorami i kuminem


Pilaw z warzywami
  • szklanka ryżu
  • cebula
  • marchew
  • cukinia
  • oliwa z oliwek
Ryż zalewamy zimną wodą i moczymy około godziny. Cebulę drobno kroimy, smażymy na patelni, gdy się zeszkli dodajemy marchew pokrojoną w drobną kostkę, smażymy i po 10 minutach dodajemy cukinię również pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy kilka minut. Dodajemy umyty ryż, smażymy a gdy ryż się zeszkli  wlewamy szklankę wrzątku, zmniejszamy ogień do minimum, solimy ryż, mieszamy i przykrywamy pokrywkę. Gotujemy około 15-20 minut. Zdejmujemy z gazu i bez zdejmowania pokrywki czekamy kilka minut. Podnosimy pokrywkę mieszamy i ryż jest gotowy do podania.

Pilaw z warzywami
Pilaw z warzywami

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...