Libańńska zupa z soczewicy |
Jeśli obserwujecie moje poczynania na Facebooku to znajcie już tę zupę z mojego czerwcowego wspólnego gotowania. Wraz z Czytelnikami gotowaliśmy ją w pierwszym tygodniu czerwca. Jest to przepyszna libańska zupa z soczewicy. Od tureckich zup różni się tym iż nie jest miksowana. Oryginalny przepis pochodzi z tego bloga i jest propozycją właśnie na ramazanową kolację: http://marocmama.com/lebanese-shorbat-adas-lentil-soup/
Jeśli chcielibyście zobaczyć jak wygląda zupa przygotowana przez Czytelników bloga wystarczy kliknąć TU a link przeniesie Was na stronę albumu ze zdjęciami.Zupę tę gotowaliśmy by mieć możliwość wzięcia udziały w Festiwalu kuchni arabskiej organizowanego przez Malwinę na blogu Filozofia smaku. Organizatorka festiwalu również wzięła udział w gotowaniu więc zapraszam Was do Niej na bloga by móc zobaczyć jej wersję potrawy.
Menu ramazanowe dzień 10
sahur: bułeczki z nadzieniem ziemniaczanym + tureckie sniadanie
iftar: libańska zupa z soczewicy
Libańska zupa z soczewicy
- szklanka soczewicy pomarańczowej lub żółtej
- cebula
- ząbek czosnku
- płaska łyżeczka kuminu
- sól
- czarny pieprz
- szczypta mięty suszonej
Soczewicę dokładnie myjemy, wsypujemy do garnka, dodajemy drobno posiekana cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku. Dolewamy 4 szklanki wody i gotujemy doprowadzając do warzenia. Jeśli pojawi się szum, zbieramy go. Gotujemy dalej kolejne 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, kuminem i miętą.
Gotujemy jeszcze kilka minut i zdejmujemy z ognia. Podajemy z surówką i dowolnym pieczywem.
Libańńska zupa z soczewicy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz