środa, 1 czerwca 2016

Libańska sałatka z pomidorami i kuminem

Libańska sałatka z pomidorami i kuminem
Libańska sałatka z pomidorami i kuminem

Zaczynamy nowy miesiąc, bardzo pracowity miesiąc ze względu na wiele wydarzeń zarówno na blogu jak w w moim życiu. Od kilku dni jestem już w Polsce ale niestety wciąż nie mogę dojść do siebie i całkowicie odpocząć. Po tym jak młodsza córka zaraziła się ospą w przedszkolu, starsza nie mogłaby zostać bez odzewu więc następnego dnia po przyjeździe do dziadków do Polski wysypało również starszą. Na szczęście Polska pod względem leków jest dużo bardziej do przodu niż Turcja więc starsza chorowała krócej a raczej wysypka zeszła dużo szybciej i nie swędziała, obyło się też bez gorączki. Teraz obie szaleją na placu zabaw u dziadka w ogrodzie. Niestety spotkania i ogólnie styczność z dziećmi wciąż jeszcze zabroniona.



Ja próbuję się jakoś ogarnąć i odnaleźć w nowej rzeczywistości. Może to brzmi dziwnie ale do już niestety nieswojego domu i kuchni trzeba się na nowo przyzwyczaić. Przyznam się, że tym razem będę próbowała gotować prócz znanych i lubianych potraw kuchni tureckiej, również potrawy innych kuchni. Wykorzystam możliwości jakie Wy macie na co dzień, oferty sklepów z przeróżnymi zagranicznymi przysmakami aż pękają w szwach. 

Nie zabraknie również przepisów kuchni arabskiej a raczej uściślając, czerwiec będzie właśnie pod znakiem tej kuchni dlatego gdyż Malwina z bloga Filozofia smaku w tym roku również zorganizowała Festiwal Kuchni Arabskiej już szósty. Wy również możecie wziąć w nim udział. Wystarczy przeczytać regulamin i szaleć w kuchni gotując pyszne potrawy kuchni arabskiej. Skąd wiem, że są pyszne? Stąd, że wiele potraw kuchnia arabskiej i kuchni tureckiej jest wspólnych. Tak jak zrobiłam to w zeszłym roku w tym również zaprezentuję wspólne i podobne potrawy dla obu kuchni.

Dziś proponuję sałatkę libańską z pomidorami i kuminem. W Turcji kumin do sałatek dodaje się raczej w południowo - wschodniej Turcji. Ja znałam identyczną sałatkę jednak zamiast kuminu dodawano do niej sumak. Rożnica niby niewielka ale smak zupełnie inny. Koniecznie wypróbujcie przepis bo jest łatwy i szybki w wykonaniu.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia libańska od wczoraj do dziś" (Dünden bugüne Lübnan mutfağı), której autorem jest Andree Maalouf i Karim Haidar.

Libańska sałatka z pomidorami i kuminem
  • 4 dojrzałe pomidory
  • płaska łyżeczka kuminu
  • sól
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  •  natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • szczypior
Pomidory pokroić w dużą kostkę, natkę pietruszki i szczypior drobniutko posiekać. Z pozostałych składników przygotować sos. Pomidory polać sosem 10 minut przed podaniem by smaki się połączyły.



Libańska sałatka z pomidorami i kuminem
Libańska sałatka z pomidorami i kuminem



Kuchnia arabska przepisy

2 komentarze:

  1. Czy Kumin to to samo co kminek?
    Pozdrawiam, Karolina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kumin to kmin rzymski. Kminek znany w Polsce to inna przyprawa. Pozdrawiam

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...