Fatayer (pide) z farszem mięsnym |
Nie ma różnicy czy arabskie fatayer czy tureckie pide. Po prostu są pyszne. Kto jak kto ale ja uwielbiam rożnego rodzaju pierożki: pieczone, gotowane, smażone, bez różnicy a zarówno kuchnia turecka jak i arabska ma ich pod dostatkiem.
Pierożki fatayer mogą mieć przeróżne kształty i farsze. Od mięsnych, warzywnych po serowe a nawet rybne, tu kuchnia arabska daje Wam ogromne pole do popisu. W kuchni tureckiej jest nieco inaczej, choć również i tu w przypadku pide wachlarz smaków jest ogromny jeszcze nigdy nie miałam okazji jeść pide z rybą.
Fatayer przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Czytelnikami bloga a dokładniej osobami, które obserwują mój fanpage'u na FB.
Tu znajdziecie link do wydarzenia i jeśli macie ochotę w nim uczestniczyć zapraszam serdecznie. Do czwartku przygotowujemy fatayer a dwa następne tygodnie czerwca to kolejne nowe potrawy kuchni arabskiej, których odpowiedniki możemy znaleźć w kuchni tureckiej. o tydzień tworzę nowe wydarzenie więc warto obserwować TĘ stronę
Fatayer publikuje ze mną Malwina organizatorka Festiwalu kuchni arabskiej. Koniecznie zajrzyjcie do niej, to właśnie ona przygotowała fatayer z rybą, które wyglądają przepysznie.
Ja moje fatayer podałam na polską nutę z chłodnikiem z botwinką. Wy możecie podać je z dowolnym sosem lub po prostu z ajranem, tureckim napojem jogurtowym, który bardzo szybko zrobicie według TEGO przepisu.
Fatayer przygotowałam z przepisu znalezionego w internecie.
Menu ramazanowe dzień 8.
Sahur: Musli Birchera
Iftar: Zupa z zielonej soczewicy
Fatayer (pide) z farszem mięsnym
Ajran - napój joguertowy
Fatayer (pide) z farszem mięsnym
Farsz:
- 300g mięsa mielonego ( u mnie wołowina)
- cebula
- 2 pomidory
- mała czerwona papryka
- pół żółtej papryki
- sól
- pieprz
- kumin
- papryka ostra
- papryka słodka
- mielone ziele angielskie
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- pół łyżeczki suchych drożdży (5g świeżych drożdży)
- łyżeczka soli
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka
- łyżka cukru
Na początku przygotowujemy farsz i odstawiamy go na kilka godzin do lodówki. Do drobno pokrojonej cebuli dodajemy oliwę sól i przyprawy i ręką dokładnie mieszamy tak by cebula wypuściła sok, następnie dodajemy mięso mielone i ponownie dokładnie mieszamy. Pomidory i paprykę kroimy w drobna kostkę i dodajemy do farszu, mieszamy tak by warzywa połączyć z mięsem. Przygotowany w ten sposób farsz odstawiamy do lodówki.
Ciasto przygotowujemy najpierw mieszając składniki suche, następnie stopniowo dodajemy mleko i oliwę zagniatamy luźne ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk. Ręcznie zagniatamy około 10 minut w mikserze wystarczą 4 minuty. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 2 godziny. Możemy również ciasto przygotować wieczorem i wstawić na nocne wyrastanie do lodówki. Farsz również możemy przygotować wieczorem. Następnego dnia wyjmujemy ciasto z lodówki godzinę przed przygotowaniem fatayer.
Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy, dzielimy na części wielkości dużej śliwki i wałkujemy je na wąskie placeki długości około 10cm. Na środek nakładamy farsz i brzegi nakładając na farsz, końce sklejamy tak by powstała owalna łódeczka :)
Fatayer układamy na blasze, smarujemy jajkiem i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Możemy również nagrzać piekarnik do maksimum i wkładając fatayer do piekarnika zmniejszyć grzanie do 200 stopni. W ten sposób pieczemy krócej, do zarumienienia się pierożków.
Fatayer (pide) z farszem mięsnym |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz