Ziemniaki pieczone z zatarem |
Czy u Was też są upały? U nas na Podlasiu o ogromnych upałach pisać nie mogę ale słoneczne letnie dni nie są nam obce. Jeść zupełnie się nie chce, a że już zaczęły pojawiać się pyszne polskie letnie owoce i warzywa z naszego regionu, mogę zacząć zapraszać Was na lekkie potrawy warzywne.
Dziś ostatnia potrawa z arabską nutą. Przygotowałam ją na Festiwal kuchni arabskiej. A od jutra zaproszę Was na lekkie warzywne potrawy jednogarnkowe i sałatki choć jak przystało na okres przedświąteczny ( 6 lipca Ramazan Bajram) nie zabraknie też tureckich słodkości, które zagoszczą na naszym świątecznym stole.
Ostatnią potrawą przygotowaną na festiwal są ziemniaki pieczone z zatarem. Szybka potrawa lubiana zarówno przez dorosłych jak i dzieci. Polecam ją na upały. Wystarczy podać z ulubionym chłodnikiem czy dipem jogurtowym z ogórkiem i serem feta.
Menu ramazanowe na dzień 25.
sahur: tureckie śniadanie + pide ramazanowe
iftar: Ziemniaki pieczone z zatarem
Ziemniaki pieczone z zatarem
- 500g małych młodych ziemniaków
- 2 łyżki przyprawy zatar
- oliwa z oliwek
Ziemniaki dokładnie myjemy kroimy na połówki lub ćwiartki. Suszymy na papierowym ręczniku, polewamy oliwą i posypujemy przyprawą, jeśli chcemy możemy również posolić, ja nie solę. Pieczemy przez 20 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podajemy z chłodnikiem lub dowolnym dipem.
mmm, moje klimaty, też takie robię! :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :) Czy tę przyprawę można kupić w Polsce?
OdpowiedzUsuńTak, ja moją mieszankę kopiłam w sklepie z przyprawami na wagę.
UsuńA gdzie? Może w Białymstoku przypadkiem?
UsuńKupowałam w Sokółce.
Usuńi mamy obiad, tylko to zrobi? :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuń